894 entry daha
  • türleri aynı görünse de birbirinden çok farklı seriler bunlar. harry potter'ı da severim fakat lotr benim için apayrı bir yerde duruyor. karşılaştırma yapmam zaten mümkün değil fakat kendi gerekçelerimi söyleyeyim.

    öncelikle harry potter'ın hitap ettiği kitle genel olarak daha küçük yaş grupları. bunu kötü manada söylemiyorum ama böyle. yaş biraz büyüdükçe lotr hayranlarının fazlalaştığını görüyorsunuz. daha ağır bir havası var, konu daha ciddi. ikisi de fantastik ama büyüyle savaş görmüyorsunuz. gandalf orta dünya'nın sayılı büyücülerinden fakat neredeyse tüm kitaplar ve filmler boyunca doğru düzgün büyü yapmaz, olayı o değildir çünkü. lotr'daki savaşlar gerçekçidir. yani kılıç, kalkan, ok, yay kullanılarak yapılan savaşlardır. bu bakımdan gerçekçidir. aynı zamanda özellikle film bazında konuşursak savaş sahneleri efsanedir. kitaplarda da savaşlar oldukça detaylı vermiştir.

    temelde iki seride de iyi ve kötünün mücadelesi vardır, bunu farklı yollarla ele almıştır ikisi de. fakat yazıldıkları dönemler de göz önünde bulundurulmalı. tolkien 1. dünya savaşı'na katılmış, 2. dünya savaşı'na da oğullarını göndermiş bir insan, bir baba. zaten lotr'da da bu savaş etkisi olduğunu kendisi de söyler. lotr ve hp arasında nereden baksanız 55 yıllık bir süre var.

    tolkien yeni diller tasarlamış, bunu da kitaplarında kullanmıştır. ayrıca lotr sadece lotr'dan ibaret değildir. bunun arka planında hobbit, silmarillion, bitmemiş öyküler gibi birçok farklı kitap vardır. yani orta dünya evreni çok derindir. doğal olarak karakterler de öyle. lotr sadece üç kitaplık bir seri olarak değerlendirilemez.

    tolkien, rowling'den çok çok büyük bir yazardır. bu büyüklüğü lotr'un her cümlesinde hissedebilirsiniz, yeter ki dikkat edin. yukarıda bahsettiğim dilleri tasarlaması bir yana, inanılmaz bir hayal gücüne sahiptir. kendisi akademisyendir, dil bilimcidir. birçok ölü ve yaşayan dili bilir. annesinden latince, fransızca ve almanca öğrenmiştir. yine kendisi yunanca, orta ingilizce, eski ingilizce, eski norveççe, gotça, modern ve orta çağ galcesi, fince, ispanyolca ve italyanca gibi dilleri öğrenmiştir. çok yönlü bir insandır, eserlerine birçok çizim eklemiştir. sadece yazarak tasvir etmemiş, aynı zamanda illüstrasyon dediğimiz resimleme de yapmıştır. aynı zamanda birçok harita tasarlamıştır. yine iskandinav, fin ve kelt dillerinin yanında bu kültürlerin mitolojilerinden ve halk edebiyatından etkilenmiştir. yazdığı baladlar, şiirler vardır. the inklings adlı bir yazar topluluğu kurmuştur ve uzun süre düzenli olarak bu grupla toplantılar yapmıştır. hatta bu grubun üyelerinden biri de c. s. lewis.*
    rowling'le ilgili söyleyebileceğimiz pek bir şey yok. o da müthiş bir hayal gücünün ürünü olarak harry potter'ı yazmıştır evet ama arada çok büyük bir fark var.

    iki eserin filmlerini izledim. lotr'u defalarca izledim. yine iki eserin kitaplarına gelecek olursak harry potter'ı ortaokulda henüz 4 kitabı yayımlanmışken okudum ve kalanını okumadım. lotr'u 2 kez okudum. hatta harry potter'ı baştan sonra sindire sindire okumak istiyorum. fakat dediğim gibi, benim için lotr yukarıdaki sebeplerden ötürü çok çok büyük bir eserdir, bir başyapıttır.
384 entry daha
hesabın var mı? giriş yap