47 entry daha
  • alttaki fotograflar kurtulus savasi zamanlarinda ankara golbasi-haymana taraflarinda cekilmistir:
    https://ibb.co/zq4lf9r
    https://ibb.co/vcxtsfn
    https://ibb.co/dwsftkn

    once su deve denen faydali, guzel, zararsiz, ayni anda hem kuvvetli hem de narin hayvancagizlar hakkindaki sacma sapan komplekslerinizi bir kenara birakin. develer, motorlu tasitlar yayginlasmadan once ozellikle akdeniz bolgesi'nde yasayan yorukler tarafindan yaygin bir sekilde kullaniliyordu. gocebe yasamin ve ticaretin olmazsa olmazlariydi. hatta develer yoruk kulturuyle fazlasiyla ic ice gecmis canlilardir. yoruklerin turklugunu de tartismazsiniz sanirim.

    fakat avrupali ne bilsin yorugu, ne bilsin anadolu'daki goc, lojistik ve ticaret pratigini. nereden cikti bu deve meselesi? ben camel paketlerinin uzerindeki deve figurunun altinda yazan “turkish&american blend” yazisinin payinin oldukca buyuk oldugunu dusunuyorum. bu paketi gorenler, amerikalilarin deveye bindigini dusunmuyordu elbette. camel diyip gecmeyin; 2000 yillarinin basina kadar apple kadar, coca cola kadar populer bir markaydi. ve bu popularite en az 80 yil devam etmistir.

    neyse, koreli bir sarkiciya ait youtube videosunun altindaki turklerin tartismasini gormustum. bir kullanici “ulan bayiliyorum bu çinlilere yaa” seklinde yorum yazar. ona cevap olarak baska bir kullanici “ne çinlisi mal, kiz koreli” yazar. sonra ucuncu kisi “ne fark eder kardesim, çinli de olsa koreli de olsa hepsi japon sonucta” diyerek tartismayi sonlandirir.

    genel kultur olarak iyi duzeyde degilse, turk kulturune ozel bir ilgisi ya da turk arkadaslari falan yoksa; bir avrupali icin turk, kurt, fars, afgan, paki fark etmez, hepsi sonuc itibariyle araptir. hayir deve diyince kiziyorsunuz da, kemer, alanya gibi yerlerde turizm sezonu boyunca ortalik uzeri turk bayraklariyla donatilmis, fesli ve takma pala biyikli adamlar tarafindan bir oraya bir buraya cekistirilen develerle dolu.

    peki arap sanmakta haksizlar mi? pek degil. niyetim arap ya da islam dusmanligi degil ama birisinin sunlari soylemesi lazim artik: turkiye'de gunde 5 defa hoparlorlerden son ses arap dilinde ibadethaneye davet ediliyor insanlar. mutfagindaki yabancilarin hoslandigi turden neredeyse tum yemekler arap mutfagindan. turistlerin bolca ziyaret ettigi yapilarin her tarafi dua turunden arapca yazilar ve suslemelerle dolu. insanlarin isimleri arapca. turkce'deki arapca etkisi cok yuksek. dini butun olani selamin aleykum der, sekuler olani merhaba ya da selam der. hepsi arapca. emin misiniz arap olmadiginizdan? hersey tamam da deveye mi takildiniz?
128 entry daha
hesabın var mı? giriş yap