126 entry daha
  • taarruza başlamadan önceki son akşam yemeğinde “paşam, ya başaramazsanız?” diye soran birine; “düşmana hücum haberini aldığınız zamandan itibaren hesap ediniz. 15. gün izmir'deyiz!” cevabını verdi mustafa kemal.

    yunanlılar yenilgiden sonra batı anadolu'yu kan ve ateşe bulayarak izmir'e doğru kaçıyorlardı. yunan askerleri, türklerin eline tek bir sağlam dam bırakmamak için evleri ateşe veriyordu. yakma, yıkma, yağma, ırza geçme, ne varsa hepsini yaptılar, katliama kadar. yunanlılar barbarlık ölçülerini aşmışlardı. tarihi manisa'nın on sekiz bin yapısından, sadece beş yüzü ayakta duruyordu.

    mustafa kemal 9 eylül tarihinde, daha sonra adı kemalpaşa olacak olan nif'e geldi. gazi'nin öncüleri ise izmir'e girmişti. yunanlılar denize dökülmüştü.

    zaferin kazanılması için on dört gün yetmişti. mustafa kemal ankara'ya döndüğü vakit arkadaşlarından özür diledi: “kusura bakmayın. insan bazen hesabında yanılabilir. tahminimde bir günlük bir yanlış yapmışım.”

    gazi, zeytin dallarıyla bezenmiş otomobiliyle izmir'e geldiğinde tarih 10 eylül'dü. kaldırımlarda askerler ve insanlar yürüyor, “yaşa! mustafa kemal paşa yaşa!” sesleri yükseliyordu.

    o gün gittiği bir otelde ilk kadehini yudumlayıp “kral konstantinos hiç buraya gelip bir kadeh rakı içti mi?” diye sordu. hayır cevabını alınca, “öyleyse buralara kadar ne gelmiş?” dedi.

    10 eylül akşamı karargahını karşıyaka'da bulunan bir köşke taşıdı. köşke gireceği sırada birdenbire durdu. yere bir yunan bayrağı serilmişti. “bu nedir?” diye sordu. kral konstantinos'un da türk bayrağını çiğnediğini söylediler. gazi, “hata etmiş” dedi. “bayrak bir milletin şerefidir, ne olursa olsun yerlere serilemez. kaldırınız!”

    9 eylül, yıllardır savunma durumunda olan bir milletin 26 ağustos tarihinde kocatepe'den başlayan taarruzunun tamamlandığı; 1 eylül 1922'de “ordular, ilk hedefiniz akdenizdir! ileri” emrinin başarıyla sonuçlandığı; izmir'in düşman işgalinden kurtarıldığı; yunanlıların denize döküldüğü gündür.

    yaşa mustafa kemal paşa yaşa

    edit: altay horda'nın bilgilendirmesiyle bazı tarihi bilgiler düzeltildi.
182 entry daha
hesabın var mı? giriş yap