36 entry daha
  • 27 mayıs 1866 mısır hidivliği tebdil-i verâset fermanı'nı gerekçe göstermek suretiyle ve kavalalı mehmet ali paşa'nın torunu olması hasebiyle mısır tahtında hak iddia etmiş ve bunu ingiltere mısır hidivliğini lağvedip ülkeyi ilhak ettiğinde öne çıkararak osmanlı imparatorluğu adına diplomatik bir zafer kazanmak istemişse de bunda başarılı olamamış devlet adamı.

    1913 ilâ 1917 arasında 3.5 sene vezir-i azam olarak görev almış olup osmanlı'nın almanlar ile kurduğu ittifakta ve birinci cihan harbi'ne dahil olmasında çok ehemmiyete haiz bir rolü bulunmaktadır. ermeni meselesinin alevlenmesinde de aldığı kararlarla oldukça kayda değer bir rolü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

    bunların yanı sıra birinci balkan harbi'nde düşen eski başkent edirne'nin yeniden osmanlı toprağı olmasında da diplomatik girişimleri sonucunda başarıya ulaşmış ve murassa nişanına layık görülmüştür.

    büyük savaşın ardından vatan hainliğiyle yargılanıp sınır dışı edilen ve daha sonra hapis tutulduğu malta'da toplu bir ermeni katliamına onay verdiği iddiasıyla yargılanan ancak bu suçlamadan dönem mahkemelerinde aklandığı bilinen sait halim paşa, birkaç ay sonra roma'da arşavir şıracıyan isimli ermeni bir suikastçi tarafından öldürülmüştür.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap