7 entry daha
  • doğu roma'nın kurduğu son büyük ordunun yenildiği savaştır. roma ordusu kendi çağına göre bile oldukça kalabalıktır. ordudaki askerlerin kalitesi de yüksektir. köylüden bir ordu kurmamıştır. balkanlardan kafkasyaya kadarki bölgedeki temin edebileceği en iyi askerleri temin etmiştir. roma ordusunun içerisinde viking kökenli vareg birliği de vardır. vareg birliği dahil bir çok roma birliği ağır zırhlıdır.

    karşılarında sayıca çok daha az, yarısı kadar olduğu düşünülüyor selçuklu ordusu vardır. ordunun büyük çoğunluğu da hafif zırhlı atlı askerlerden oluşuyordu.

    savaşın detayları konusunda farklı anlatımlar olsa da genel olarak roma ordusunun iyi organize olamadığı ve alparslan'ın çok başarılı strateji izlediği kabul edilir. roma imparatoru ve generalleri daha önce oğuz boylarının öncü kuvvetleriyle savaşmışlardır. öncüler hafif zırhlı olduklarından, ok savaşını yapar ama yakın savaştan kaçarlar. daha önceki organize roma askerleri saldırıları çoğunlukla başarılı olmuş ve oğuz boyları geri çekilmiştir. malazgirt savaşı'nda ise doğu roma ilk defa tam donanımlı ve sultanın yönettiği selçuklu ordusu ile karşı karşıya kalmıştır. savaşın kritik noktalarında yakın savaş yapılmış ve yakın savaştaki ağır zırhın avantajına rağmen selçuklu ordusu roma ordusunu yenebilmiştir.

    tüm tarihçiler selçuklu zaferini kabul eder. 1071'den önce de oğuzlar anadolu içlerine girmişler, doğu anadolu'daki bir çok kale ve şehri zapt etmişlerdir. malazgirt savaşı'nın önemi doğu roma ordusunun aldığı ağır yenilgiden sonra toparlanamamasıdır. bu tarihten önce akınlar saldırıp ganimet elde edip geri çekilmek şeklinde olurdu. roma destek orduları akınları püskürte biliyordu. malazgirt savaşından sonra akınlar fetihe dönmüştür. 10 yıl içerisinde kimi tarihçilere göre 4 yıl sonra iznik fetih edilmiştir. anadolu'nun büyük çoğunluğu selçuklu hakimiyetine geçmiştir. 1080'de iznik anadolu selçukluların başkenti olması ile anadolu'nun yeni hakimi tescillenmiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap