44 entry daha
  • film olarak degerinden ote, politik soylemsizligi yuzunden dalga gecilen film. tanim yazacagim diye hep kasinti bir topic sentence buluyorum, sonra da toparlamaya calisiyorum boyle bir gecis cumlesiyle, entry'lerimde tekduzelestim, sozluk bana yardim et diye sacmalayip konuya giriyorum.

    trey parker ve matt stone arkadaslar "taraf olmama" derdinde olan arkadaslar degillerdir. bu arkadaslar ne demokrattir ne de cumhuriyetcidir; dolayisiyla iki tarafi da elestirmektelerdir. hatta sanirim stone "cumhuriyetcilerden nefret ediyorum, ama demokratlarin .mina koyayim" gibisinden bir laf etmistir vakt-i zamaninda, simdi hatirlayamiyorum hangisiydi, nerede okumustum falan.

    genelde elestiriler, "oh bush'u elestirmis, demokratlari elestirmis, herkese bal calmis, boyle gorussuzluk mu olur" falandan ibaret, ama gozden kacan bir nokta var. parker ve stone bildigin libertarian adamlar. minimal bir devlet anlayisi guden, o yuzden asiri korumaci politikalari sevmeyen; ekonomik serbesti yanlisi, her turlu dusunce ozgurlugunu savunan vs. adamlar. libertaryen nedir tanimlamaya gerek yok burada, isteyen google'a bakar okur.

    bir tutarli libertaryen perspektifinden bakarsak olaylara; onemli olan "fayda-masraf"* analizidir. yani bir durum bize ne katar, bizden ne goturur o incelenir. mesela marijuananin serbest kalmasini isterler cunku insanlar kendi kararlarini kendilerinin vermeleri gerekir, uyusturucu yasagi insanlarin yasaya karsi gelmelerine sebep olur, cikan sorunlar illegal sekillerde cozulur, yasadisi kullanildigi icin herhangi bir ekstrem durumda saglik problemi yasama olasiligi artar -polis korkusundan hastaneye gidememe gibi-, tuketici haklari korunamaz vs. halbuki marijuananin bilinen zarari produktivite kaybi ve de sigara ve alkolden cok da beter olmayan bir saglik riskidir, bagimlilik yapmaz, gencleri kotu yola suruklemez -cunku serbest kalmasi halinde su ankinden daha fazla kullanilacagi kaniti yoktur, hollanda buna ornektir- bu tur bir analizden sonra o konu hakkindaki gorus/durus belirlenir.

    parker ve stone'un bu kadar detayli bir ideolojileri olduguna inanmiyorum, fakat team america'nin neden soylenenin aksine gayet de taraf oldugunu belirtmeye calisacagim icin bu detayli ornegi verdim. eger irak savasi/terorizme karsi savasin maddi kulfeti, dunyadaki prestij acisindan olumsuzlugu vs. gercekten terorizmin durmasina yardimci olacaksa, savas libertaryen tarafindan hos gorulebilir. fakat filmde de belirtildigi uzere; amerika savasirken terorizmle muhattap olmuyor sadece, sehirleri yikiyor, asiri guc kullaniyor, kendi prestijini zedeliyor. savas dogru bir fikir olsa da metot yanlis; ve bu elestiriliyor. (ote yandan bazi libertaryenler amerika'nin bu savas ile muhatap olmamasi gerektigini, terorle mucadelenin faydalari olmadigini savunurlar ki o da baska bir gorustur.) diger taraftan, pussy'lerin savasa kayitsiz sartsiz karsi cikmalarini, surekli hybrid araba kullanalim demelerini, kendini begenmis tavirlarini da elestiriyor. hatta hollywood aktorlerinin bu konuda konusmalarini surekli elestiri malzemesi yapiyorlar "siz kimsiniz lan?" diyerek. cunku bir libertaryene gore, demokratlar (liberaller) goruslerini sosyale iyi gozukmek adina belirlerler ve de saglam bir nedenlemeden yoksundurlar. dusunce ozgurlugunu savunurken devletin mudahalesini isterler, sigaraya cok vergi koydururlar ama dusuk gelire vergi koydurmazlar vs.

    su son iki paragrafta bahsettiklerim zaten south park cizgisinden farkli degil. south park'ta da, iki tarafin ekstrem, onyargili gorusleri ile dalga gecilir; sonunda da bir libertaryene gore neyin dogru olacagi anlatilir. parker ve stone "aman muhalefet edelim de nasil olursa olsun" kaygisindan ote "hocam sunlari sunlari yanlis yapiyorsunuz, dogrusu bu." derler. bu tarafsizlik degil, kendi ideolojisini savunmadir.

    parker ile stone'un derdi beni mi gerdi bilmiyorum, fakat 3 entry'den biri "hocam bu nasil elestiri, yavsaklik la bu!" olunca "ayip olmasin cocuklarin emegine" dedim. fuck yeah!

    edit: bir daha baktim da, sadece iki paragraf film ile dogrudan alakali olmus ama, idare ediverilsin artik.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap