12 entry daha
  • türkiye'nin en etkin tarikat yapilarindan biridir menzil. gücünü büyük ölçüde örgütlenmesinin geniş, dağınık ve yer yer gizli olmasindan alir. şeyhlere ve varislerine mutlak itaat, gizli zikir adetlerinin gizli örgütlenme tekniklerine dönüşmesi gibi faktörler de eklenince menzil tarikati nakşiliği türkiye'deki en etkili yapilardan biri haline getirdi yillar yili. muhammed rasid erolun 93'teki ölümünden bu yana dergahi ve nakşilerin menzil kolunu abdülbaki erol yönetiyor. abdülbaki erol, rasid'in kardeşi yani efsanevi menzil şeyhi gavsi'nin oğullarindan biri. ancak bu şeyhliği kabul etmeyen rasid'in oğlu fevzettin erol epey bir olay çikardi zamaninda ancak şimdilerde sanirim bati yakasina, ankara dolaylarina çekildi. semerkand grubu denilen istanbul'da da oldukça etkili olan topluluk fevzettin'e bağlı yanilmiyorsam. geçen ocak ayinda molla yahya diye bilinen istanbul şeyhi yahya pakiş'in cenazesine fevzettin erol da katilmişti (yahya pakiş'in yerine de oğlu hamid geçti ). menzil'cilerin istanbul'da akaryakittan süpermarketlere uzanan geniş bir ticari ilişkiler ağının yanı sıra, buhara ilim hizmet vakfı diye de bir eğitim kurumları var. mhp içinde de türkeş'in ünlü adana kongresinden bu yana güçlenen etkin bir damarlari vardir.
    her yil adiyaman kahta'daki menzil'e türkiye'nin dört yanindan otobüsler kaldirilir, şeyhe yüz sürülür.. şeyh'ler önemli, hüseyin soyundan geldiğine inanilan ve seyyid olarak görülen şeyler ve varisleri allah dostu olarak görülür. "allah dostlari" retoriği ise inananlarla tanri arasinda bir tür araci olarak en açik biçimde bu menzil çevresinde kabul görür.

    (hizbullahçilarin menzil kitabevi etrafidaki fidan güngör grubu ise kismen başka bir hikaye. ama hizbullahçilarin her iki akimi da menzilciler de ilimciler-velioğlu vs.de bütün bir doğu anadolu güneydoğu anadolu hinterlandini kontrol eden menzil nakşiliği geleneğinden gelirler.)
141 entry daha
hesabın var mı? giriş yap