427 entry daha
  • babaannemin yıllardır yaptığı bir ayini anlatmak istiyorum. bizim oralarda nazardan koruduğuna inanılan bir bitki var. üzerlik. yine bizim oralarda ülerzik derler. yıllar sonra geçenlerde babaannem bu ritüeli bana yaparken merak edip googlea yazdığımda bu bitkinin nazardan ve kötü ruhlardan arındırdığına inanılırmış. hatta eskiden başka boyutlara geçmek için üzerliği yakıp uzun süre koklarlarmış. bizim baş kaman tavaya kurutulmuşunu koyup biraz tuz atıp duman çıkmaya başladığında karşımıza geçip eliyle dumanları bize doğru yellerken şu tekerlemeyi söylüyor: üzerlik sensin, dağlarda bitersin. hastalara şifasın, dertlere dermansın. hatta bu tohum yaşken iğne ve iplikle bir süs yapılır aralarına renkli yünler koyulurdu. kurutulup evlerin duvarına asılırdı. çok ilginç.
    görsel

    bir diğer âdetimizi de bugün öğrendim ve hemen buraya yazmak istiyorum. arkadaşlar eski kamanlar yanında ayna bulundururmuş. bu onlar için en önemli kehanet araçlarından biridir. sebebi ise aynanın öteki alemlerle ve ruhlarla iletişimi sağlamasıymış. hatta ölen insanlar aynayla birlikle gömüldüğü de olurmuş. âdetimize gelecek olursak eğer gece aynaya bakmamanız gerektiğini söyleyen birileri mutlaka olmuştur. annem babam babaannem bana söylerlerdi bunun da hurafe olduğunu zannederdim. fakat öğrendim ki bu da bizim anayurdumuzdan gelen bir yaşama biçimiymiş. geceleri aynaya bakmak öteki alemlerden kötü ruhların dünyaya gelmesinden korkulduğu için bakmamamız gerektiğini söylerler. hatta babaannemle bu ayna meselesi konuştuğumda şu bilgiyi de verdi. bizim oralarda düğün evlerine bayrak asılır ve bayrağın yanında da ayna olur. bunun sebebinin ise kötü ruhları içine çekip nazarın tekrardan o kişiye döneceğine inanıldığını öğrendim. aynanın türkçe adı gözgüdür. arapçada da ayn göz demektir ve ayna kelimesinin köküdür. bu da böyle bir bilgiydi. öğrendikçe devamı gelecek.

    mesaj kutuma bir çok mesaj geldi. konuyla ilgili bilgi sahibi arkadaşlarımız bilgilendirirse buraya ekleyelim herkes okusun.
    edit: mr mikes arkadaşımızın paylaştığı değerli bilgiyi eklemek istiyorum. arkeolojik kazı yapılmadan önce kazı yapılacak civarda bu bitkiye rastlanılması durumunda o bölgede insan yaşamına dair bulgular vermekteymiş. yani insanın daha önce yaşamadığı yerde bu bitki yetişmemekteymiş.
    edit2: imla
    edit3: duvarlara asılan üzerlik tohumu süsü görseli eklenmiştir.
    edit4:imla
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap