8 entry daha
  • tamamiyle dinle kafayı bozmuş sürrealist western filmi. el topo isayı simgeliyor yanındaki kadın da şunu demek kolaycılık olur. zira sahneden sahneye anlam farklılaşması olabiliyor. genel olarak hristiyanlık ve yahudilikle ilgili tonlarca gönderme ve sembol var diyebiliriz.

    işte çözdüğümü sandıklarım:

    --- spoiler ---

    el topo'nun dişi el topo* tarafından öldürülmesini müteakip kendisini kurtaran özürlü topluluk için kasabaya tünel kazması musa tarafından yapılan meşhur yolculuğu ve aynı zamanda isanın dirilmesi olayını anımsatıyor. toplum tarafından dışlanılmış ve bir mağaraya kapatılmış bu güruhun kasabaya vardıklarında öldürülmesi de nazi soykırımı başta olmak üzere yahudilerin tarih boyunca maruz kaldıkları zulümlere bir gönderme olabilir. ilginçtir ki varılmak istenen kasaba da zevk ve sefanın ahlaksızlık düzeyinde hüküm sürdüğü pompei şehrini, aynı zamanda duvarlarda asılı olarak gözümüze sokulan amerikan dolarındaki masonik göz sembolüyle günümüz amerikan toplumunu andırmaktadır. yönetmenin meksikalı olduğunu ve dönemin amerikasındaki özgürlük hareketini düşündüğümüzde bu olasılık da ağırlık kazanmaktadır.

    filmin başına dönelim. el topo başta iyi bir insandır. sabah namazını aksatmayan fitresini eksiltmeyen bir insandır* kasabaya gider ve insanları öldüren, genç papazlarla taşşak geçen 5 adamı öldürür ancak oradan giderken yanındaki çocuğu bırakır ve kadını alır*. bir sonraki sahne ıssız bir çölde başlar. burası morpheus'un dediği gibi gerçeğin çölüdür. onlar da adem ve havva. ancak havva sembolü olan ablamız el topoyu çöldeki 4 kılıç ustasını hileyle de olsa yenmesini isteyerek bir tür şeytana dönüşür* ilk ustadan sonra tamamiyle el topo gibi giyinmiş benim dişi el topo dediğim erkek sesli bir kadın bunlara katılır. bu kadın el topo'nun kötü yanı, nefsidir. el topoya diğer ustaların yerlerini gösterir. köstebek kötülüğün elinde oyuncak olmuştur. bu dişi el topo bir sahnede meyvenin tekini bıçakla yarar ve parmağıyla vajina şekline benzer hale gelen meyvayla oynar diliyle yalar. akabinde el topo havva ablanın üstüne atlar. burada kuvvetle muhtemel yasak elma öyküsü sembolize edilmiş.

    tüm ustaları hileyle alt eden el topo son kılıç ustasından sonra bir aydınlanma yaşar. köprüde dişi el topo tarafından kurşunlanır. nefsiyle mücadelesini kaybeden el topo günahla olan savaşını kaybeder. bu sahnede çok ilginçtir ki el toponun ayakları ve elleri çarmıha gerilmiş gibi kanamaktadır* havva abla da iyilik timsali el topoyu değil kendisi gibi dişi ve kötü olan dişi el topoyu tercih eder. anlayacağınız kadınlar şeytandır mesajı köküne kadar hissedilir filmde

    --- spoiler ---
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap