131 entry daha
  • iki gram gündem yorum takip edelim diye girdiğimiz sosyal medyada zamanın 90%'ı şakaları komiklikleri laf sokmaları scroll down yapmakla geçiyor ama yine de nato'nun pozisyonu üzerine iki kelam edelim:

    *klavye komutanı mod on*

    savaş başlayalı 2 gün oldu. şu an maneuver warfare(https://en.wikipedia.org/…hock%20and%20disruption.) tam gaz devam etmekte.

    rusya mümkün olan en hızlı şekilde soğuk savaştan devraldığı mobil-hızlı saldırı ile kilit noktaları patır patır alma ve yönetimin kafasını kesme stratejisini işletiyor. soğuk savaşta da doktrin birebir buydu, işgal sonrası da hemen komünist iktidarlar kurulup kolaylıkla halihazırda "kapitalizme isyan" eden toplumların rızası alınacaktı. sovyetler bu yüzden ekstra tehlikeli idi, çünkü olay "ulusal" değil ideolojik bir boyuttaydı ve ülkeler arasındaki yaşam kalitesi farkı çok uçuk değildi.

    komple işgal senaryosunda rusya'dan zaten bu doktrinin uygulanması bekleniyordu.

    savaşın daha ilk gününde 5-6 koldan sayıca üstün, son derece mekanize ve mobil araç formasyonları devasa topçu ateşleri ile ülkeye daldı. aynı anda rusların önceden belirledikleri bütün stratejik noktalar balistik füzeler ile patır patır vuruldu. ukraynalılar ülkelerini yıkan füzeleri sadece izleyerek günü geçirdiler (kapasite zararından ziyade bunun moral etkisi çok önemli).

    hemen ardından da filmlerde görmeyeceğimiz helikopterli elit piyadeler manyaklar gibi ülkenin 4 bir yanına indirmeler yaptı(bkz: vdv). bu sırada rus hava kuvvetleri sead operasyonları ile ukrayna'nın muhtemelen çoğunu saklamaya çalıştığı hava savunma sistemleri avına çıktı (ukraynalılar muhtemelen rusların açılışta direk bütün hava sistemlerini sead ve balistik füzeler ile uçuracağını biliyordu, o yüzden ilk günden ilk saniyeden bunları açmak zaten mallık olurdu. muhtemelen kilit noktalardaki aktif tutulmak zorundaydı).

    böyle bir durum olacağını nato'nun ve dolayısı ile ukrayna'nın bilmiyor olma ve buna göre hazırlık yapmamış olma ihtimali yok. e rusların da ukrayna-nato'nun bunu bildiğini bildiğinden de emin olabiliriz. o yüzden böyle durumlarda o kadar beyin iş yaparken out-think yapmak neredeyse imkansızlaşıyor. zaten bu yüzden günümüzde askeri stratejistler bir savaş oldu mu neredeyse matematiksel denklem meselesiymiş gibi sonucu hemen verebiliyor (konvansiyonel süreç için).

    rusya'nın bu kadar tahmin edilir bir senaryoda beklentileri ne olabilir?

    - çok hızlı şekilde stratejik bölgelerin ele geçirilmesi

    - açılış salvosunda maksimum zarar, siber-atak, hızla alınan esirler ve alan sayesinde düşman moralin çökertilmesi, füzeler ile rusların gösterdiği güç karşısında düşmana shock and awe

    -shock and awe yapılırken de ukraynalıların savaşma istediğini sıfırlaması için biz zaten aynı milletiz, tehdit değiliz, altı üstü ukraynasınız lan almanya değilsiniz, lideriniz putin olsa sistem çok da değişmez, hayat tarzını değişmez, savaşacak kadar değer bir durum yok mesajları verildi.

    yani varoluşsal tehdit minimal gösterilirken savaşılması durumunda feci ölüm riskiniz çok yüksek, değmez algısı. bu fark ne kadar açık olursa, ukraynalıların savaşmaya değer bir durum görme ihtimali o kadar azalır.

    rusya'nın en büyük amacı bu savaşın mümkün olan en en en kısa sürede bir an önce bitmesi ve yaptırımlar (malum yaptırımlar batı'da kamuoyu oluştukça büyüyor, artıyor ve bu da insanlar savaşı izledikçe oluyor), maliyetler, kayıplar birikmeden yeni rejimin oldu bittiye getirilip ilan edilmesiydi diye düşünüyorum. zaten savaş uzamaz ve çok kan dökülmezse ukraynalıların bir direniş kültürü oluşturma ihtimali de hafif kalır, böylece bir gerilla hareketi de çok tutmaz (savaş uzadıkça daha çok ukraynalı savaş suçları, haksızlık, katliam vs görecek ve direnişçiler kahramanlaşacak, böylece 30 milyon nüfuslu ülke paso gerilla üretecek).

    diğer yandan ukrayna -nato koordinasyonunda muhtemelen süreci uzatmaya oynuyordu. yani her ne kadar nato bizim amacımız komple savaşı önlemek derken, veya ulan rusya 1-2 yere girse bir şey olmaz diyen biden varken ortada bir "yemleme" olduğunu düşünüyorum. liberal ittifakın aşırı sağı besleyen bu moskova rejimini bir an önce devirip, en azından etkisiz hale getirip çin'e odaklanması gerekiyor. o yüzden bu kadar yığınak yapmışken şunları bi tokatlasak da işimize baksak görüşünün etkisi olduğunu düşünüyorum.

    dediğimiz gibi, manevra savaşında ukraynalıların şansı yok. her anlamda yetersiz araçları, silahları ve kapasiteleri var. hem mobilize hareket edemezler, hem de ederlerse top, uçak, balistik ve ülkeye yayılan rus komandoları tarafından darmaduman edilirler.

    ukrayna zaten dümdüz ülke, rusların doktrini için ideal bir ortam (mekanize+binlerce tank ile düşmanı eze eze ilerle). bu sebeple ukraynalılar muhtemelen açılış salvosunda beklenen sabit pozisyonlarda çok küçük bir varlık bulundurdular. ilk anda rusların arabalarla tatile gelmiş gibi kilometrelerce ilerlemesini biz şok içinde bu yüzden izledik sanırım. durduk yere ruslara bedava yıkım şansı tanımak manasız olurdu. zaten üstün güç ile vurulacağını bildiğin, savunma gücün olmayan pozisyonlara niye kısıtlı asker ve ekipmanını koy?

    rusları manevra hareketinde planlı operasyonlarından mümkün mertebe spontaneleşen koşullara çekmek, ilerleyen formasyonları zamanlamalarını bozmak bu anlamda önemli. zaten ukrayna'ya sağlanan bütün silahlar bu yönde. javelinler ve manpadlar tam anlamıyla rus helikopter saldırıları ve hızlı tanklarını patır patır avlamak üzerine kurgulanmış (javelinler kilometrelerce ötede hızla giden bir araca kitleniyor, ebesinin gözünde bir çalıdan tek bir piyade ateşleyebiliyor ve anında kaçabiliyor-müthiş bir silah).

    ukrayna için amaç savaşı ülkeye yaymak, rusları alakasız yerlerde oyalamaya başlamak, duraklamak zorunda bırakmak, en önemlisi de şehir çevrelerinde bekletmek. düzlük arazide javelin vs gibi atgm'lerin tam anlamıyla bir demir-çelik yıkımı şovu yapabileceği senaryo bu. aylardır, yıllardır ukrayna'ya javelin gibi 3-4 kilometrede çok kolay atış yapan çokça silah verildi. türkiye'de falan yok böyle bir kapasite.
    işid ve ypg'nin suriye'de 30-40 yıllık atgm'ler ile leopard 2'leri vurduğu dönemi hatırlayın. sonra bunu düzenli ordu, formasyonlar, çok daha teknolojik atgmler, batı'dan gelen sonsuz mermi, çok daha fazla yerel asker ve bütün ülkeye dağılmış hedeflerle çarpın. kısa sürede oluşabilecek yıkım on milyonlarca dolarlık.

    peki ruslar bunu bilmiyor mu? net biliyordur. ama yine de yapabilecekleri sınırlı. psikolojik harp ve çok hızlı müdahaleler onlar için çok önemli. enteresan şekilde videolardan görüleceği üzere çok daha gelişkin-modern rus silahları pek gözükmüyor. zaten aslında ruslar'da çok gelişkin silahlar olsa da bunların sayısı inanılmaz az. ülkelerinin ekonomisi bunu kaldırmıyor. 30-40 yıllık külüstürler her yerde. burada da şunu düşünüyorum:

    rusya buraya giriyor, nato-ukrayna'nın amacının rus formasyonlarını burada stabil savaşta avlamak olduğunu biliyor. o yüzden ne olur ne olmaz diye daha gelişkin kapasiteyi henüz oyuna dahil etmemiş gibi gözüküyor. bunun riski de daha kısa sürede elde edilebilecek zaferi ertelemek.

    rusya açısından düşünün:

    batı'nın olaya dahil olmasını engelleyen tek güvence nükleer silah. ancak batı'nın ukrayna çevresinde müthiş bir vurucu gücü var. yani rus ordusuna aslında biraz fazla şişkin, fazladan nükleer silahı olan bir "3.dünya ülkesi" ordusu olduğunu göstermeyi hazır bekleyen feci bir güç var.

    yüzlerce-binlerce araçtan oluşan her anlamda üstün teknolojiye sahip hava gücünün ve balistik silahın (balistik teknolojide batı'nın üstünlüğü yok bu arada) aynı anda ukrayna içindeki rus güçlerini vurması bir emirden sonra 20-30 dakika sürmez. rusları ukrayna'dayken, içerideyken, yerel kuvvetler halihazırda piyadelik görevini üslenmişken (yani batı askerleri çok sayıda ölmeyecek) darmaduman edecek bir nato gücü var.

    rusların güçlerinin dandik ve küçük bir kısmını önden yollama sebebi bu diye düşünüyorum. çünkü gerçekçi olalım, nato olur da ukrayna "içerisindeki" rus askerlerini savaş ilan etmeden vurursa putin gidip tamam lan londra'ya nükleer atın diyecek mi? diyebilir mi? putin dese bile oradaki elit bunu yaptırır mı?
    yani nükleer opsiyonun varlığı bir caydırıcı ama nükleer ukrayna içinde olan çatışmanın nükleer opsiyon için yeterli koşul yaratmama ihtimali çok yüksek.

    bu şu demek, eğer ruslar tamamen askeri güçlerini ukrayna içine hızlı üstünlük için sokarsa, hem daha hızlı kayıp vermeye başlayacaklar, daha çok hedef verecekler hem de güçlerini işgal ettikleri bir ülkede sıkıştırmış olacaklar. bunun üzerine nato hava gücünü saldın mı rus askeri gücü orada kısa sürede darmaduman edilir, ukrayna'dan çıkmaya araba bile bulamazlar. rusya ordusunun ciddi bir bölümünü yabancı ülkede oldu bitti ortamda kaybedebilir.

    nato şu an doğu avrupa'ya muazzam yığınak yapmak için her türlü meşru zemini elde etmiş durumda. her asker gönderiyoruz, sınıra şu kadar birlik koyuyoruz lafıyla burada ve hatta dünya sosyal medyasında dalga geçiliyor. yok işte konuşuyorlar bir şey yapmıyorlar falan deniyor...millet hala modern konvansiyonel savaşın hızını idrak edememiş. 2 gündür neler oldu görmüyor muyuz arkadaşlar? modern konvansiyonel savaş müthiş hızlı bir şey, ukrayna gibi koca bir coğrafya, 30 milyon insan 2 gün içinde sokağında tank, tepesinde füze, uçak, helikopter görür hale geliyor. savaşın yarısı zaten askeri konuşlandırmak. silah patladığı an gerisi yarım saatlik iş. batı'nın oraya o kadar asker koyması zaten rusya'ya patladım mı bitersin mesajı vermek. yani aslında savaşın bir parçası zaten, bir anlamda nato şu an "savaşıyor".

    şunu da unutmayın: rusya'da savaş için yeterince istek yok, rus askerleri bile moralli değil. zaten subay kadroları kolpa ötesi. rusların patır patır pes edip batı'ya kaçması için her şey hazır.

    bütün bunlar çerçevesinde demek istediğim şu:

    1- ben nato olsam, ukrayna'yı manevra savaşı dinene kadar besler, alttan diri tutar ve mümkün olan en çok rus gücünü ülke içine çektirtirim. rusların askeri gücünü önümüzdeki on yıllar boyunca toparlayamayacak, yok olması durumunda ülkeyi moral olarak çökertecek bir gücü getirmelerini beklerim. sonra ukrayna gerilla mücadelesinde rusya için maliyetleri şişirir de şişiririm. burası afganistan değil. burası avrupa'nın dibi ve bütün batı ukrayna'ya destek konusunda bir olmuş durumda (sınırsız silah desteği, lojistik destek, gönüllüler, muhtemelen üst düzey koordinasyon için "özel kuvvetler" müthiş bir direniş örgütleyebilirler). yani orada savaşacak adam çıktığı sürece pahalı silahlar ile bir sürü rus alet edevatı ve eriyen genç nüfusu darbelenir.

    2- olaylar daha da sıkışık bir hale geldi, ukraynalılar direnişi sürdüremeyecek mi?
    nato'nun hava üstünlüğü orada kurması 1-2 günü geçmez. ani bir nato girme kararı savaşı anında çevirir. nato girdiğinde yok edecek ne kadar rus ekipmanı varsa o kadar iyi. nato kartlarını erken oynarsa rus ordusu rusya sınırları içerisinde kalır ve nato'nun "gri alanda" rusları darbeleme kapasitesi düşer. ama nato saldırmadığı hali ile bile rusların sürekli olarak her an tepemizde nato bitebilir korkusu devam edecek. bu da verimli kararlar vermelerini engelleyecek ve maliyetleri artıracak.

    *unutmayalım, bütün bu durum ukrayna'nın gerilla savaşına geçecek kadar moralli, direnebilecek kapasitede ve askeri organizasyona sahip olduğu düşüncesini baz alıyor. ayrıca bu kadar yıldır savaş bekleyen bir ülkede gerilla savaşına geçişe hazırlık yapılmış olmadığı ihtimali olduğunu sanmıyorum. ama savaşlar tahmin edilmesi güç bir sürü faktörü kısa sürede üretiyor.

    son olarak düşünür, yazar, entelektüel mike tyson'dan bir alıntı ile kapatalım: "everybody has a plan until they get punched in the face"

    *klavye komutanı mod off*
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap