68 entry daha
  • zamanda çalmanın, zamanında çalmanın bir yol göstericisi varsa o da metronomdur. yeni bir enstrümanı çalmayı öğrenirken doğru notayı, doğru zamanla buluşturmanın yardımcısıdır.

    metronomu detaylandırmadan önce tempo nedir ona bakmak gerekmektedir. tempo, çalınan parçanın hızıdır. tempo dakikada vuruş veya kısaca bpm olarak ölçülür. bpm ise şarkının bir dakikada kaç vuruş gerçekleştiğidir. metronom da, dakikada vuruşa göre ayarlanmış, düzenli aralıklarla bir tıklama veya ses üreten bir cihazdır.

    ilk metronom kullanımında seslere eşlik etmek güç olsa da uygun aralık bulunduğunda ve üzerinde yeterince çalışıldığında istenilen sonuç kolaylıkla elde edilebilir.

    herhangi bir parçayı dinlediğimiz de nasıl ki bir yerlere vurarak ya da başımızı sallayarak eşlik ediyorsak bunun bir başka halidir metronom ve en doğru olandır. size hatalarınızı gösterir ve gelişmenize destek sağlar. başarı duygunuzu geliştirir. çalıştığınız hızların hangilerinde iyi olduğunuzu, hangilerini yapamadığınızı gösterir ve yoğunlaşmanız gereken kısımları çok daha kolay fark edebilirsiniz.

    metronom ile çalışmanın en keyifli kısmı ise çalarken metronomu duymamanızdır. ne zaman metronom sesini duymazsanız işte o noktada mükemmelsiniz demektir. o kadar senkroniksinizdir, metronomla bir olmuşsunuzdur. davul ile yaptığım pratikte ilk metronomu duymadan çaldığımda büyük bir şaşkınlık yaşamıştım. arkada bir yerlerde duyulan o ses illaki bazı vuruşlarda kendini hep hissettirirdi ve işte o anda sadece benim vuruşlarım vardı. başarmanın yarattığı o his bağımlılık yapıyor ve daha zorlu pratiğe geçmek için sabırsızlanıyorsunuz.

    metronom benim için davuluma eşlik eden bir yardımcı ve yol göstericidir. her davulcu da bir gün metronom olabilecek profesyonelliğe erişmek için çalışmaktadır. metronoma bir enstrüman demek gerekirse o ancak davul olabilir. davul diğer enstrümanlara eşlik etmeleri gereken hızı belirler.

    metronom mottosu : "yanlış zamanda çalınan doğru nota, yanlış notadır."
    pratik yaparken kullanabileceğiniz metronom
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap