aynı isimde "red baron (oyun)" başlığı da var
32 entry daha
  • propaganda isi iki ucu boklu degnek. alman propagandasi adami kahramandan oteye tasiyip efsane yapiyor, "ingilizler red baron'la it dalasina girmemek icin ucaklarini yere cakiyorlar", "sirf red baron'u oldurmek icin takimlar egitiyorlar" gibi yalan haberler yayiyor, muttefikler arasinda korku saliyor, eyvallah. ama ayni propaganda, hem de misliyle, alman halkina da ulasiyor; onlarin gozunde yenilmez, yokedilemez birine donusuyor. e pilot dedigin kelle koltukta giden adam, kirmizi da olsa sari da olsa eninde sonunda olecek. ne olacak halkin moraline? en yenilmez savascin, en guvenilir ikonun oldurulurse, hatta daha kotusu indirilip dusmana esir duserse?

    neyse, en azindan red baron olduruldugunde epey uzun zamandir meshurdu, bence asil risk, genc ve basarili bir pilotu askeriyenin ne zaman "endorse" etmesiyle ilgili. olmeden bir ay once adami milli kahraman ilan edersen madara olabilirsin. yani bir noktadan sonra adam folk herodan cikip devlet sponsorlugundaki bir savas kahramanina donusecek, merkezi propaganda carki tum gucuyle onu desteklemeye baslayacak. bastin posterleri, hazirladin yazilari, yaptin konusmalari, ertesi gun pilot cakildi. otoriteni kepaze ettin, kredini harcadin, milletin de moralini bozdun, en iyi pilotlari en iyi pilot oldugu aciklandigi gun olduruldu, boyle milleti gazlayamazsin ustun irk, vatan millet diye. butun is zamanlamada.

    bu arada doktrin gelistirmistir denmis, oyle degil, baska bir almanin doktrinini uygulamis sadece. doktrin dedigin de sun tzunun "yuksege cikin, oradan hucum edin, yokus yukari saldiran siz olmayin, terli terli su icmeyin" demesi gibi seyler, iste "hizli olan avantajlidir, isterse kacar". yok ya. baska ne var, efendim dusmana arkadan yaklasin, uzaktan ates acip kendinizi belli etmeyin, tepeden dalin kafasina kafasina, sinsi olun, ibne gibin pust gibin pilotlar olun, vs.

    onceden hayal ederdim, bu adamlar iyi olan kazansin diye havada el sikisip oyle giriyorlar it dalasina, vizir vizir dramatik manevralar yapip teke tek duello ediyorlar. eskiden oyleymis biraz, silahi tutukluk yapana yol verirlermis hatta ama red baron'un basbayagi squadronu var, havada bulutlarin arasinda pusu kurup, ilk sortide harciyorlarmis herkesi, oyle uzun uzadiya duellolar seyrek oluyormus. radar yok birsey yok, millet ne oldugunu anlamadan vuruluyor, denizalti savasi mubarek.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap