1588 entry daha
  • avrupa birliğinin en temel özeti şu: malın, sermayenin, işçinin ve hizmetlerin serbest dolaşımı.

    bulgaristan ve yunanistan dahil, avrupa birliğinde hiç kimse mecburiyetten dolayı o ülkede yaşamıyor.

    istanbul'da, kayseri'de ve çorum'da maaşlar ve şartlar aynı mı? değil ama hala daha on milyonlarca insan türkiye'nin dört bir yanında yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor. şartlar olgunlaşırsa da başka bir şehre göçüyor.

    aynı durum avrupa birliği için de geçerli. evet, litvanya'da ve bulgaristan'da maaşlar almanya'ya göre düşük olabilir ama son tahlilde bu ülkelerde hala daha milyonlar yaşıyor ve o ülkede mutlu olmayanlar daha mutlu olacakları ülkelere şehir değiştirir gibi göç edebiliyor.

    avrupa birliğinin en temeli bu.

    üstüne de ülkeler arası uyum projeleri(para transferi sistemlerinin bir biriyle çalışması, ülkelerdeki gsm operatörlerinin entegrasyonu v.b), gıda güvenliği gibi alanlarda yapılan çalışmalar geliyor.

    üstüne, bir ülkedeki sorunların tüm ülkelerin faydasına olacak şekilde çözülmesi geliyor. mesela bulgaristan'da otoban inşaatı yaparak almanya, fransa v.s. gibi batılı ülkelerin türkiye ve ortadoğu ile ticaretini sağlayan altyapıları iyileştirmek.

    üstüne sosyal sorunlara mücadele programları geliyor, mesela komşu ülke türkiye'de basın özgürlüğünün olmaması ab için sorun teşkil ediyor, gidiyorlar medyascope veya nevşin mengü gibi gazetecilere fon veriyorlar. türkiye'nin eğitiminin yetersiz kalması ab için sorun teşkil ediyor, gidiyorlar yazılım eğitimi fonu veriyorlar ki komşu ülke kalkınsın.

    üstüne tek bir ülkenin kendi başına çok etkili olamayacağı çok büyük projelerin koordinasyonunu sağlıyorlar. mesela esa, yani avrupa uzay ajansı bunlardan biri***. nasa kadar popüler kültürün parçası olmayabilir ama hem nasanın programlarında yer alıyor hem de ab çıkarlarına hizmet edecek uydular fırlatıyor ve araştırmalar yapıyor.

    avrupa birliği böyle bir şey.
413 entry daha
hesabın var mı? giriş yap