274 entry daha
  • debeye giren entryden sonra ben de bir şeyler eklemek istedim. 20 yıllık motor kullanıcısıyım, birisi oldukça ciddi olmak üzere 3 kazam var.

    -eğer ekipmana bütçeniz yoksa hiç motor işine girmeyin. motor dediğin şeytan icadı bir araçtır, 1000'lik makine alayım, yoğurt kabından hallice kask da alsam olur diye düşünen aptallardan olmayın. kask kadar diğer önemli ekipmanlar sırtlık ve dizliktir. evet sıcak havalarda öyle böyle etkilemiyor insanı ancak hayat kurtarır bunlar. 3 kazamdan da ekipmanlarım sayesinde kurtuldum.

    -trafikte görünmez olduğunuzu düşünerek seyahat edin. evet kimse sizi görmüyor, duymuyor, fark etmiyor. kornaya basılı da gitsen, eksozunu sonuna kadar da açtırsan seni fark etmeyen sürücüler olduğunu göreceksin. sanki çok iyi araba kullanıyor gibi seyahat esnasında ruj süren kadınlara denk geleceksin. o yüzden çevremdeki hiçbir araç beni fark etmiyor bilinciyle yola çıkın.

    -aynaları çok aktif olarak kullanın, tüm trafik kontrolünüzde olsun. sadece önümdeki araca bakayım gideyim gibi bir durum olmasın. 2 önünüzdeki ve 2 gerinizdeki aracı gözlemlemeniz ve ona göre hareket etmeniz gerekiyor. aynadan 2 gerinizdeki, makas ata ata veya önündeki aracı sıkıştırarak gelen aracın biraz sonra sizin arkanızda olacağını ve dikkatli olmanız gerektiğini fark etmeniz lazım.

    -zamanla trafik hissi oluşacak, hemen yanınızda seyreden aracın bir anda sinyalsiz şekilde döneceğini anlayacaksınız. veya sağda park etmiş aracın dikiz aynasından içindeki sürücünün birazdan kapıyı açacağını göreceksiniz. bu noktaya gelene kadar da elbette tecrübe kazanmanız, trafikte yer almanız gerekiyor.

    -mutlaka ama mutlaka ileri sürüş teknikleri eğitiminizi alın. orada verilen kontra, omm gibi teknikler hayat kurtarır. aynı şekilde hızlanma, viraj ve ani frenleme konularına çok hakim olmalı ve müsait bir yerde bunların pratiğini yapmalısınız.

    -kuryelerden dolayı araç kullanıcıları motorculara çok tepkililer, kuryeleri de motorcu olarak düşünüyorlar. sanki biz taksici ve dolmusçulardan dolayı onlara küfrediyoruz. neyse, bundan dolayı da size herhangi bir pozitif ayrımcılık yapılmayacağını ve hatta bazı bazı özellikle kastı hareketler bile yapılacağını bilmeniz gerekiyor. onların umurunda değil ancak unutmayın ki siz iki teker üzerinde gidiyorsunuz.

    -birkaç basit öneri vermem gerekirse; trafik ışıklarında araçların arasında bekleyin. boşverin "sen de araçsın, yerinde beklesene" diyenleri. arkadan gelen bir araç onlara çarpsa en fazla tamponları falan zarar görür, siz ise çok büyük hasar alabilirsiniz.
    eksozları açtırmak trafikte fark edilmek için faydalı olabiliyor ancak sırf gürültü yapmak için de yapmayın bunu. yoksa bol bol küfür yersiniz.
    reflektörlü ekipman kullanmanız özellikle gece sürüşlerinde fark yaratır.
    araç takibi konusunda mutlaka takip mesafesine uyun, öndeki aracın lastik hizasından gidin. böylece bir çukur varsa araç ona girmemek için manevra yapacaktır, siz de görmediğiniz çukurdan haberdar olursunuz. ayrıca herhangi bir sert fren durumunda aracın sağ ve sol yanlarını kaçış güzergahı olarak daha kolay bir şekilde kullanırsınız.
    emniyet şeritlerine çok girmeyin. bir kazam orada gitmemden dolayı oldu, önüme kocaman bir takoz çıktı, motor bir yere ben bir yere uçtum. girmek zorundaysanız da hız yapmadan ve çok dikkatli bir şekilde gitmelisiniz.
    tır, kamyon, otobüs gibi büyük araclarin etrafında iki kat daha dikkatli olun. kör noktaları çok fazla ve siz onların yanında ufacık kalıyorsunuz.

    ekleme: hastayken motor kullanmayın. hele de öksürük, hapşırık gibi şeyler varsa hiç düşünmeyin bile. motor üzerinde hapşırmak motorun dengesini ciddi anlamda bozuyor, hapşırırken gözler de kapandığı için saniyelik de olsa gözler kapalı gidiyorsunuz. 1 saniye ise trafikte çok ama çok önemlidir. ille de binmek zorundaysanız hız yapmayın, yapmak zorundaysanız hapşırık geleceğini anladığınız anda hızınızı olabildiğince düşürün.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap