2242 entry daha
  • proses.

    prosesi iyileştirdiğinizde başaramayacağınız şey yoktur. amazon’un bu kadar başarılı olma sebebi yüzbinlerce üreticiyi senkronize edebilmesi, internet sitesinin kolaylığı, dağıtım sisteminin mükemmele yakın çalışmasıdır (avrupa’da gece 2’de verdiğiniz bir siparişi sabah 10’da temin edebilmektesiniz).

    instagram’ı düşünelim. insanların en büyük ihtiyacı olan farkında olma ve beğenilme dürtülerine çok etkin bir şekilde cevap vermektedir. bir fotoğraf yüklemek istediğinizde size o fotoğrafı manipüle edebilme şansı sağlarken, görünürlüğünüzü ve popülerliğinizi de artırmaktadır. ayrıca fotoğrafı yüklerken bir milyon tane menüye girmek zorunda kalmamakta, aksine okumayı dahi doğru dürüst bilmeyen 80 yaşında bir dedenin bile bunu başarabileceği bir kolaylık sağlamaktadır.

    netflix’i düşünelim. izlediğiniz yayınlara göre size gayet ilginizi çekecek öneriler sunmakta. ayrıca söz konusu platform farklı milletleri göz önüne alıp yayın ve altyazı dilini ayarlama fırsatı sunarak dünyadaki herkese ifade etmektedir.

    apple’a geldiğimizde şunları göz önüne almamız gerekir.

    apple’ın ürünlerinin kullanımı 6 yaşındaki bir çocuk için dahi oldukça kolaydır. jobs aslında bu konu hakkında çok endişeliydi. kendisi ciddi ciddi kullanımı inanılmaz kolay ürünler yapmak istemişti. ona göre bir ürünün kullanımı kolay değilse tüketici için değersiz kabul edilir. bu endişesi onu, ipad, iphone, imac ve macbook pro gibi cihazların üzerinde tam kontrol sağlamak gerektiği ve bunu başarmak içinde kendi yazılım ve donanımına sahip olması gerektiği sonucuna yöneltmiştir. yani apple her zaman çok satmaya değil, prosesin mükemmelliğine ağırlık vermiştir.

    ikinci olarak, hem donanım hem de yazılım apple tarafından üretildiği için, cihazları üzerinde tam güvenlik ve kontrol sağlamışlardır. apple, piyasaya sürmeden önce her ürünü binlerce kez test etmektedir. ayrıca yazılım ve donanımla ilgili tüm sorunları da ayrıca kontrol etmektedirler. apple, kullanıcıların ürünlerde mümkün olan en iyi verimliliği deneyimleyebilmeleri için sürekli olarak yeni güncellemeler üzerinde çalışmaktadır. ayrıca app store'daki uygulamalar konusunda çok katıdırlar ve kullanıcı verilerinin tam güvenliğini sağlamaktadırlar. ürünleri, sık uygulama çökmeleri, yavaş işleme, kötü amaçlı yazılım saldırıları vb. gibi yaygın sorunlardan çok uzaktır.

    apple tasarımcısı jonathan ıve'in geçenlerde söylediği gibi, "hedeflerimiz çok basit: daha iyi ürünler tasarlamak ve yapmak. bir şeyi daha iyi yapamazsak, yapmayacağız.” açıkçası, apple bu düşünceyi ilk ipod'larına, ardından akıllı telefonlarına ve daha yakın zamanda ipad ve imac'e uygulamıştır. kısaca mevcut teknolojiyi daha iyi hale getirip ve ürün verimliliğini sağlamaktadırlar. apple, bir ürün üzerinde yalnızca daha iyisini yapabildiklerinde çalışmaya devam etmektedir. örneğin, apple mp3 çaları baştan yaratmamışlardır. onu yeniden icat etmiş ve daha iyi hale getirmişlerdir. apple bilindiği üzere akıllı telefonu da icat eden şirket değildir. kelimenin tam anlamıyla bunu yeniden icat etmiş ve daha iyi hale getirmiştir. tablet için de aynısı söylenebilir.

    apple'ın rakiplerinden çok daha sıkı çalıştıkları da ayrı bir nedendir. mesela, iki yıl sonra piyasaya sürülmesi gereken bir ürün üzerinde şu anda çalışıyorlar.

    son ama en önemli neden olarak ise, apple’ın diğer markalardan üstün tutan mükemmel müşteri ve satış sonrası hizmet sunması ifade edilebilir. mağazalarını ziyaret eden herkes bunu deneyimlemiştir. mesela, iphone veya ipad'inizde veya kullandığınız herhangi bir üründe herhangi bir sorun varsa, onu onarmak yerine yeni cihazla değiştirmekten bir an bile imtina etmemektedirler.
511 entry daha
hesabın var mı? giriş yap