8067 entry daha
  • komploculuk ile hassas-tecrübeli göz arasında giden bir husus olduğu için çok değinmediğim ama çok önemli olduğunu düşündüğüm bir husus var.

    bu da rus propaganda gücünün ülkeleri sağlı sollu nasıl işlediği.

    bu bizim medyamızda çok bariz bir durum değil çünkü bizde artık özgür bir medya yok. ancak benim gibi küresel medyayı sağlı sollu bir sürü kaynaktan takip ediyorsanız çok sık denk geleceğiniz bir mesele. kendim de eski radikal sol hareketlerden gelmekte, bunları takip eden biri olarak bu konuda özellikle tecrübe kazandığımı düşünüyorum.

    bu konuyla ilgili yazasım geldi çünkü bazen anlatması zor, herkes yapıyor ne var kardeşim diyeceğiniz yerlerde direkt rus devleti karşınıza çıkıyor ve bunu fark edemeyebiliyorsunuz. çünkü verilen mesajı daima hedeflenen kitlenin sevdiği söylemlerin arasına sıkıştırarak ustaca işliyorlar.

    bu arkadaşım bugün açıkça bir iki kaynağı açık edince ben de bu meseleyi yazayım dedim, zira hep aklımdaydı: https://www.youtube.com/watch?v=cy5qd7rtc8m
    tabi genelde yabancı forumlarda anlatmayı tercih ediyorum bunu çünkü bizde zaten kendi derin devlet mekanizmamız sağı solu işlemeyi biliyor.

    şu linkte daha önce yuri bezmonov'un son zamanlarda radikal sağ köşelerde "solcu karşıtı" diye saçmasapan yorumladığı (saçma çünkü adam açıkça diyor ki biz aşırı sağı da stereotipleştiriyoruz, ekstremleştiriyoruz, bizim için önemli olan dejenere sjwler olması değil, o ülkede herhangi bir fay hattı olması diyor) kgb stratejisi üzerine yazmıştım: (bkz: #113511788)

    rus devlet aygıtını her şeyden önce kendi varlığını, özgücünü altında örgütlendiği ideolojiden bağımsız bir yapı olarak düşünün (gerekirse rus halkına karşı). bu kremlin sovyetlerken de rusya olmuşken de aynı militarist-devletçi-kontrolcü zihniyet (bkz: devlettapar) ile hareket etmektedir.

    dünyanın her yerinde rakip olan güçlerini içindeki bütün kullanılabilecek çatlaklar onlar için fair game.
    rusya'nın soğuk savaş stratejisinde çok önemli bir rolü olan bu yapılanmanın dini imanı allahı değeri davası yok, olay tamamen akıllıca şekilde her ülkedeki marjinal kesimleri güçlendirmek, birbirine bilendirmek ve demokratik kurumları erozyona uğratmak, çürütmek, iç karışıklığı tetiklemek, populist liderlerin ülkeleri kavga ettirmesini sağlamak ve son olarak rusya'ya hayranlık duyacakları retoriği yavaş yavaş işlemekten ibaret.

    bu sebeple rus bağlantılı medyayı bir yanda anti-emperyalizm ve savaş karşıtı naraları gazlayıp takipçi toplarken, diğer yanda kürtaj hristiyanlığın düşmanı dinsiz imansız geylerin işidir diye takipçi toplarken bulabilirsiniz. zamanı geldiğinde de bunlar batı ülkesindeki kamuoyunu en azından rusya'ya karşı tavır almasını engelleyecek ve baskı yaratacak şekilde çalışmaya başlarlar.

    tekrar edelim: bütün medyalarda bu iş biraz biraz vardır. ayrıca batı'daki insanlar sol veya sağ görüşlü olup kendileri de hakikaten kafayı putin'e takmakla bozabilir. ama rus devlet aygıtı dediğimiz yapının medyadan akademiye, iş dünyasına soğuk savaştan kalma her ülkede onlarca yıllık örgütlenmesi ve yatırımı var. en barizi çoğu komünist partide olmakla birlikte bir sürü yapıya işlemişlikleri var. bazıları ise farkında olmadan bu ezberlere hala düşebiliyor, çünkü bu yılların kodlaması: merdan yanardağ'ın ukrayna bombalanırken çıkıp suçu amerika'da araması gibi bir şey.

    rusya'nın söylemleri kendi lehine işlemekteki gücünü sakın küçümsemeyin. bir gün türkçü kılığında, bir gün islam dininin getirdiği ahlak bağlamında, bir gün atatürk'ün yılmaz cumhuriyeti'nden dem vurarak iş atan rus medya kaynaklarına kulak düşürebilirsiniz. aklınızda bulunsun. sizin ne duymak istediğinizi çok iyi bilen bir teşkilattan bahsediyoruz. bunlar zamanı geldiği zaman alttan alta rusya'nın dünyadaki bütün haksızlıklar karşısında nasıl dimdik durduğu hissiyatını muhakkak işleyeceklerdir.

    mesela ben bugün yıllardır takip ettiğim amerikan sol hareketi içerisindeki bazı figürleri şoklar içerisinde izliyorum. resmen rusya'nın resmi tezlerini çatır çatır işliyorlar. eleştirel yaklaşsalar tamam lan diyeceğim ama bu kadar açıktan iş yürütüldüğü zaman insan diyor ki rusya gerçekten sıkışmış...

    daha da öteye gideyim. mesela direkt rt news'i düşünün. rus devlet kanalı avrupa'da, abd'de batı izleyicisi için yayın yapıyor. eyvallah.

    dw'de var, france tv'de var, bbc türkçe türkiye'de, çok tuttu amerika'nın sesi var. tamam bunlar da devlet kanalı diyeceksiniz, bunlar da kendi dünya vizyonlarını bizim insanımıza aktarıyor diyeceksiniz. - kesinlikle. patır kütür toplumumuz liberalleşsin diye kaliteli habercilik yapıyorlar. ama çizgilerinden sapmıyorlar. tamam bu da propaganda ama adam açıkça ben bu devletin haberini şu şu vizyonla yapıyorum diyor.

    rt news, sputnik news böyle mi peki? bunlar bir gün aşırı radikal sol gazlayıp, 3 gün sonra faşizan radikal hristiyanları ön plana çıkarıyorlar. çizgi yok. dava yok. amaç tamamen birbirine uzak kesimleri birbirine düşman etmek. trick burada. eğer rt'yi latin amerika'da izlerseniz bolivar devrimi ve komünizm yolunda yollara çıkarsınız ama almanya'da izlerseniz demokrasi işini çok mu abartıyoruz milliyetçi köklerimize dönmeliyiz, bize tarihimizi mi unutturuyor bu pis komünistler dersiniz...bir yerde batı'nın göçmenlere zulmettiğini, onların hayatını mahvettiğini, ülkelerini yıkıp sonra kaçanları kabul etmediği haberini izlersiniz, sonra aynı medya grubunun göçmenlerin nasıl da batı'da terör estirdiği haberlerini izlersiniz.
14473 entry daha
hesabın var mı? giriş yap