1249 entry daha
  • her sene para harcayan ve sırtını sağlam bir sermayeye dayandıran bir takım evet ama başarısının sırrı para değil. öyle olsaydı abramovich'in sahibi olduğu dönemde chelsea veya glazer ailesinin yönettiği manchester united her sene kupaları kendi aralarında paylaşırdı. olay para harcamakta değil, doğru harcamakta. ayrıca manchester city'nin bu sene transfere 122 milyon euro harcarken sattıkları oyunculardan 160 milyon euro gelir elde ettiklerini hatırlatmak fayda var. yani neredeyse 40 milyon euro artıdalar.

    bu kulübün başarılı olmasının sırrına gelirsek, başarının ardında arkasındaki sermayeyi son derece verimli ve programlı bir şekilde kullanabilen ferran soriano yatıyor. manchester city'nin ceo'su olan bu arkadaşın ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimi var ve aynı zamanda 6 dil biliyor. kendisi ilk başta barcelona kulübünün ekonomisinden sorumlu iken dünyanın farklı liglerinde barcelona'nın pilot takımlarının olduğu ve barcelona modelinin benimsendiği bir sistem kurmak istiyor. hatta bunun için dönemin mls ceo'su donald garber'a barcelona markası öncülüğünde bir mls ligi kurmayı teklif ediyor. daha sonra dönemin barcelona başkanı* joan laporta ile anlaşmazlık yaşadığı için istifasını sunuyor ve isteklerini hayata geçiremiyor.

    manchester city'nin 2008 yılında mansour bin zayed al nahyan tarafından satın alınmasıyla uzun yıllar ligde hegemonya kuracak takımın dönüşümsel süreci başlıyor. ilk 4 senelik süreçte genellikle ses getirecek sansasyonel transferlere imza atıyorlar ama henüz belirgin bir sistem kuramıyorlar. yine de 2012 yılında mancini'nin önderliğinde aguero'nun efsane son dakika golüyle şampiyon olmayı başarıyorlar. ardından manchester city'de ferran soriano dönemi başlıyor. soriano görevinin ilk senesinde manchester city'nin giderlerini yarıya düşürüyor ve her sene önemli futbolcuları kadroya kazandırmaya dayalı sistem yerine daha oturaklı bir yapı kurmayı amaçlıyor. ayrıca barcelona'da kurmak istediği sistemi kuramadığı için huzursuz olan soriano, aynı modeli city ceo'su olarak hayata geçirmek istiyor. bu doğrultuda 2013 yılında city football group kuruluyor. soriano'nun vizyonu, birleşik arap emirlikleri'ne bağlı özel sermaye olan abu dhabi group'un finansal desteği ile birleşince, dünyanın çeşitli liglerinde hem manchester city için pilot takım görevi görmek hem de pozitif futbola dayalı bir futbol felsefesini farklı liglere yaymak üzere çeşitli takımlar satın alınıyor veya kuruluyor.

    city football group'un sahibi olduğu veya kurduğu takımlar arasında manchester city, new york city, melbourne city, girona, yokohama f. marinos, montevideo city torque, mumbai city, sichuan jiuniu, troyes ac, palermo ve lommel sk var. yani ingiltere, amerika, ispanya, italya, fransa, belçika, avustralya, uruguay, japonya, çin ve hindistan ülkelerinde bu grubun bir ayağı var. bu takımlar öncelikli olarak manchester city'nin başarısı için kullanılıyor olsa da kendi liglerinde de beklenmedik başarılara imza atabiliyorlar. örneğin girona şu an la liga'da mücadele ediyor ve 1930'da kurulan kulübün la liga'da bulunabildiği toplam yıl 3, bunların hepsi de 2017 sonrasında gerçekleşiyor. bu takımların birbirleri arasında futbolcu transferi gerçekleştiği gibi manchester city'de çok şans bulamayacak ama bu takımlarda iş yapabilecek oyuncular kiralanarak hem fayda sağlanıyor hem de tutabilecek oyuncuların potansiyeli maksimuma çıkartılarak ileride city'ye kazandırılmaya çalışılıyor.

    tabii ki nihayetinde ortada devasa bir sermaye var ve çok da romantize etmenin bir manası yok. ama günümüz endüstriyelleşen futbolunda her sene milyonlarca dolar harcayıp başarı sağlayamayan, futbol takımlarını birer şirket gibi görüp sadece marketing'e ve karı maksimize etmeye odaklanan holdinglerin olduğu dünyada, soriano öncülüğünde manchester city'nin geçirdiği değişimi ve gelişimi takdir etmek gerek. hem seneler içerisinde oturttukları bir sistem var hem de bu sistemi farklı ülkelere ihraç edebildiler. tüm bunlar sınırsız para desteği olmadan gerçekleştirilemeyecek şeyler olsa da benim dikkat çekmek istediğim konu paranın doğru, rasyonel ve planlı bir şekilde kullanıldığı. manchester city sadece şampiyonluklar yaşayarak taraftarlarını mutlu etmiyor, aynı zamanda yenilikçi bir yapılanma eşliğinde yüksek teknolojik donanımın olduğu stadyumlarında değişen tarifelerle taraftar ağırlama paketleri sunuyor. böylece futbolcular ile taraftarlar arasındaki etkileşimin artırıldığı gibi, taraftarı olmayan kulüp imajı da değiştirilmeye çalışılıyor.

    kısacası 2008'de çeşitli sebeplerden dolayı hayata geçemeyen ferran soriano'nun futbol dünyasındaki ekonomik vizyonu, 4 yıl aradan sonra uygun ortam yaratılınca manchester city'de hayata geçiriliyor ve biz de bu kulübün başarısını izliyoruz. önümüzdeki yıllarda da izlemeye devam edeceğiz gibi gözüküyor.
283 entry daha
hesabın var mı? giriş yap