9 entry daha
  • termodinamğin bir adım ilerisinde uzayda ısıyı ve kütle geçişini çeşitli şartlar altında ve akışkan mekaniği temelinde işleyen derstir. lisans seviyesinde taşınım olayları ismi altında gıda, malzeme bilimi ve mühendisliği, kimya mühendisliği gibi alanlar alır. içlerinde en empirik formüllere sahip olan konveksiyon içeren durumlardır. özellikle akışkanlar mekaniği bu bakımdan zor bir konudur. bol bol formül görürsünüz. 0,3989898 gibi garip garip üstel sayılar mevcuttur. ısı ve kütle geçişi ise konveksiyona kadar ispata daha dayalı, daha analitik bir konudur.

    malzeme bilimcilerin, ısı, kütle aktarımı, akışkanlar mekaniği gibi ayrı dersler halinde görmemelerinin sebebi, olayların farklı olmasından kaynaklanır, örneğin kütle aktarımın ilgilendiği, ayırma işlemler, gazlar arası difüzyon gibi konular malzeme biliminin alanı değildir, daha çok katılarda difuzyon veya sıvı-katı arasındaki olaylar incelenir. aynı şekilde ısı geçişi olaylarında temel ısı geçişi parametreleri malzeme bilimi için yeterlidir, örneğin kanatlarda ısı geçişi veya buhar makinaları pek bir önem teşkil etmez. akışkanlar mekaniğinde ise mat-curuf dengeleri, çeliğin içeriğindeki p ve s'nin fırında temizlenmesi, döküm haline metal sıvısının davranışı işlenir.

    kısaca malzeme bilimi ve mühendislğinde ısı geçişi, kütle aktarımı gibi olayların tek başına veya en fazla 2 ders halinde verilmemesinin sebebi malzeme bilimini ilgilendiren konuların farklı olmasıdır. malzeme bilimi için önerilen ders kitapları da transport phenomena in metallurgy, rate process in metarial science şeklindedir. kitap içeriklerinde dökümde ısı geçişi veya mat-curuf dengeleri, katılarda difüzyon gibi özel bölümler içerir. kitap önsözünde bu bölümlerden katılaşma, faz dönüşümleri veya metalurji kinetiği gibi derslerde de yararlanabileceği yazılmıştır.

    malzeme bilimciler yüksek lisans advanced transport phenomena, rate process in metallurgy veya diffusion in solid şeklinde dersler alabilirler. müfradat ve içerik olarak bakıldığında malzeme bilimi için en ileri konulardan birisi difuzyon konusudur, çünkü her türlü evrim, mikroyapı, faz dönüşümü difuzyona bağımlıdır. yurt dışında mit, cambridge gibi üniversiteler difüzyon konusunu taşınım olayları haricinde 3. sınıfta 4 kredlik ders olarak göstermektedir fakat türkiye'de böyle bir durum malasef ki yoktur.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap