30 entry daha
  • su an 1. yil 7 gun oldu almanya'ya geleli. 19 gün türkiye'de bulundum geldigimden beri. ailemi ozlemistim ve gidip geri gelmek gercekten iyi hissettirdi. artik burada bir duzenim var diyebilecek evreye gelmedim cünkü türkiye'de düzen ne demek ögrenemedim.

    benim henuz alisamadigim ve cidden zorlandigim seyler:
    calismayi ogrenemedim. disiplinli ve duzenli olarak her zaman calismalisiniz derslere yoksa ilerlemeniz imkansiza yakin. dersler zor degil fakat almanca egitim gördügüm icin dersleri anlamakta zorlaniyorum. düzenli calismayi bilen, ekonomik zorlugu olmayacak kisiler burada egitim gürmeyi kolaylikla basarabilir fakat benim gibi ekonomik durumlardan dolayi hem calisip hem okumak zorlayici olabiliyor. haftada 3 gun is'e gitseniz, 3 gün okula gitseniz, 1 gün tatiliniz olsa bile bu zaman size yetmiyor. para kazanma hirsiniz ve calisma askiniz varsa bu cok kötü. ders'e calisamazsaniz ülke'den atilirsiniz, para kazanmazsaniz yine ulkeden atilirsiniz cünkü bloke hesap isteniyor.

    is'den cikmissiniz yorgun argin eve gelmissiniz ve uzanmak istiyorsunuz. maksimum 30dk dinlenme zamaniniz olmali. 30 dk sonra kalklip ders calismalisiniz, almancaniz eksikse ders calisirken almanaca ogrenirim derseniz bu da size faydali olmaz. cunku sinavlar coktan secmeli degil. cevaplari eliniz ile yazmalisiniz ve komplike cümleler kurmaniz gerektigi zaman hocalar puan kirarmi korkusu size "acaba önce ders mı calissam, almanca'mı?" dedirtir size. bu dusunme suresini uzun zamana yayarsaniz birde bakmissiniz donem bitmis. ne ders gecmissin ne almanca ogrenmmis ne de kenara para koyabilmissin.

    koca bir sene'nin sonunda ekonomik olarak zorlandigim ve calismak zorunda oldugum icin gercekten kendimi iyice derslere veremedim ve hic bir verim almadim. paraniz yok ise gercekten aci cekeceksiniz, iciniz icinizi yiyecek fakat bunlari birine anlatmaniz size fayda getirmeyecegi icin kimseyle konusmayip psikolojinizi bozacak. bir senenin sonunda benim gibi buraya gelmek isteyen insanlar neler yasadigimi bilsin ve benim yasadiklarimdan ders cikarsin diye buraya entry gireceksin. icin rahatlamıs gibi hissedeceksin fakat bu cok kısa bir rahatlama olacagini bileceksin.

    zor, fakat buraya gelmenizi ve bu zorluk ile mücadele etmeye calismanizi tavsiye ederim. belki basarisiz olacaksin ve türkiye'ye geri döneceksin, bu hic onemli degil. gel ve burada mucadele et, olmuyorsa yine olmasin ama gel ve zorlan.

    en buyuk pismanligim, türkiye'de duzenli ve disiplinli biri olmamam ve bir cok is'i ayni anda yapmayi ogrenememem.

    imla icin özür diliyorum.

    1 yıl sonra gelen edit:
    akradaşlar gelmeden önce bende sizin gibi buraları okur ve içimden şunu geçirirdim. bunlar başaramıyorsa kendi problemleri beni daha tanımamışlar diyi çok üst perdeden bakardım.
    işler öyle yürümüyor, ciddi bir çalışma disiplini. kendinizi kapatıp gerekiyorsa soyutlanıp derse düzenli katılmak. yabancı öğrenciler olsa da almanca konuşmak gerek. benim durumumdaysanız hayatta kalmak için en az iki iş de çalışmanız gerek. üzerine de türkiyede aldığınız 6 senelik makine eğitimini çöpe atın çünkü burada o dersleri saydırmanız dahi zor. hocaların çoğu kanser ve yardımcı olmuyorlar. 2 sene 2 aydır almanyadayım kaldığım şehirde ciddi bir çevrem var. okulu bitirdiğini duyduğum 3 kişi var. biri yakın arkadaşım diğerleriyle selamımız var sadece. arkadaşım eğlenmez, kahve içer sohbet eder, evinde oyununu oynayıp derse gömülür. düzenli ilişkisi vardı falan bu sayede bitirdi. çok çalıştı ama ciddem 2 kez deport geldi çocuğa. ve sonucuna bakacak olursam güzel bir şirket ve almanyanın en köklü şirketinde çalışıyor olsanız bile giriş maaşınız 2400-2600 arası olacak. ausbildung yapmış ve meslek lisesi gibi bir eğitim almış olan standart birisi siz mezun olana kadar 5 sene daha çalışmış olduğu için. arabasını almış, düzenini kurmuş ve sizin aldığınız maaştan daha fazla maaş alıyor halde olacak.
    para için okuyorsanız, okumayın. evinizde oturun, kaliteli programlar öğrenin, yazılım öğrenin, disiplinli olmayı ve riskler almayı öğrenin. amacınız eğitim ve bir şeyler öğrenmekse okulu bitirirsiniz ama değilse işiniz yaş. atacağınız adımlar ve vereceğiniz en ufak kararlar burada ki hayatınızda ciddi bir etgen. duruma bakınca bu okul biter diyorum ama okul bitene kadar gerçektem kel kalırım. sinir, stres bolca mücadele ve çalışma. şimdi halime bakınca 3-4 sene daha okumam gerek. 2 iş e gitmeye devam edicem aileden para alamam, dile iyice entegre olmayı deniyicem, okulu okuyucam, yabancılar dairesi ile uğraşıcam. kendi seçmediğim ama muhatap olmak zorunda kaldığım boktan arkadaşlarımı görünce yalandan selam vericem "aaa hiç görüşmğyoruz bir gün kahve içelim" diyicem. bu döngüden kurtulmak için planlar yaparken bir yandan gelen tokatı sindirmeye çalışıp bozulan düzenimi tekrar toparlamaya çalışıcam. aileyi özlerken yaşlarının geçtiğini ve ölüme yaklaştıklarını bilicem, beni görmedikleri ve benim onları görmediğim zamanlar için gelecekte pişman olacak mıyım diye düşünücem.

    güzel yanı ise şu: kendi ayaklarının üstünde kaldığını bilmek, özgür olmak, eğer kendini zorlar ve az yersen her ay bir yeri görmek için küçük tatiller yapabileceğini biliyor olmak.

    düzenli bir hayat için ruhunuzu vermeniz ve şakası yapıldığı gibi gerçekten hayatsız olmanız bekleniyor. sonucunda da 3-5 bin euro maaş ile bir ömür yaşamanız isteniyor.

    haydi kolay gelsin. bu başlığa bir daha gireceğimi sanmıyorum çünkü alacağım kararlar bana farklı kapılar ve yollar açabilir. bu başlığa kimse bir şey yazmış mı diyip entry girilmesini bekler halde olmayabilirim.

    bunlara rağmen kendine güvenenleri bekleriz, yiğitler meydanı burada.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap