32 entry daha
  • dusunce akisi kolay anlasilsin diye maddeliyorum:

    1) akli basinda kimse, bir sosyalist devriminin basarisini, salt internet baglantisi oranina bakarak olcmez. benim bu konuya odaklanmadaki amacim baska, en sonda soyleyecegim. simdilikse diyecegim kapsamli bir devrim analizi isteyen baska sey okusun, sonra gelip "bir halki batistanin kanli ellerinden kurtardilar, immanuel tolstoyevski icin internet cafe kurmayi dusunemediler" ayarinda kafa utulemeyin.

    2) ev, is, saglik, egitim, ulasim, guvenlik; bunlar temel ihtiyaclar. bir bireyin acisindan basindan, internetten cok daha onceliklidir.

    3) ote yandan tek tek bireylerin degil de, toplumun genelinin acisindan, basin en az saglik veya egitim kadar onemlidir. hatta belki de daha onemli. cunku diger temel hizmetlerin dogru yapilip yapilmadigini kontrol etmek icin sivil toplumu guclendirmeye yarar.

    4) kuba gibi, medyanin siki devlet kontrolunde veya tekelinde bulundugu ulkelerde, internetin onemi de bu baglamda artiyor. cunku internetin rolu, orta-ust sinifin porno eglencesiyle, yani bir luks tuketimiyle sinirli kalmiyor, tum toplumun haberalma ozgurlugune ve sivil iradenin burokrasiyi hizaya sokmasina kayiyor.

    5) internetin anlam ve ehemmiyetini idrak ettikten sonra olayin halen bir ekonomik boyutu oldugunu hatirliyoruz: vatandaslarima saglik hizmeti goturmek yerine fiberoptik kablo doseyemem; hele ki ambargo yuzunden bunlar iyice pahaliya malolacaksa.

    6) tamam, hukumet evime yeni baglanti dosemesin. ama halihazirdaki baglanti niye kisitli? anladigim kadariyla kuba kanunlari cok muglak oldugu icin devletin kontrolu had safhada. bizim 80 anayasasi gibi, "x temel haktir" dedikten sonra koca bir ama cekip, devrime zarar verebilecek, kuba degerlerine ters dusecek aktiviteler yasaktir deniyor. hukumet izni olmadan internete giris cezasi 5 sene, devrim-karsiti yazilar yazip blog yapmak 15 seneymis (bu konularda kesin bilgiye ulasmak da zor, yanlis olabilirim). universitelerden giris bedava ve cok sayida siteyi bloke etmeseler de sozde otomatik filtrelerle muhalifleri yakaliyorlarmis; su anda hapise boyle 25 kusur adam var. (edit: 25.7)

    7) simdi bunun dogru oldugunu varsayalim bir an. ve boyle bir iddiayla geldim. ne beklerim?
    a) "evet bu hatali bir uygulama" denilecek.
    b) kaynak yanlislanacak, kubadaki durumun o kadar da kotu olmadigi baska kaynaklarla savunulacak. (rwb'nin yanliligi mesela, counterpunchi okudum ogrendim. globalresearch.ca'da da benzer bir yazi var. yanliz o yazilarin kendileri de fazla yanli. kime guvenecegimi sasirdim)
    c) "devrimi korumak icin deger" diye savunulacak.
    d) olayi "internet vs ekmek"e indirgeyerek yanlis bir "either-or fallacy" yapmak (5-6)
    e) olayi "internet diye tutturan kucuk burjuvalar"a indirgemek (angutluk odulu)

    8) benim asil ilgi alanim bu e sikki insanlari devrimin kendisinden, internetin kuba icin oneminden falan ziyade (bana ne yahu yoksa, dunyayi mi kurtaricaz oturdugumuz yerden). futbol takimini kendileriyle ozdeslestirip, o takima laf edeni kendine laf edilmis sayan insanlar gibi, devrimi de boyle ustlenmisler, ne kadar aptalca olursa olsun her politikasini savunacaklar illa. yani adamin derdi, ortadaki verilerin guvenilirligi falan degil, kubanin basin ozgurlugu iyidir demiyor, hatta ona mazeret dahi aramiyor. onun yerine bir garip refleksle saldiriyor, okudugunu anlama kabiliyetini yitiriyor. sonra obur uca saliniyor, kubaya daha da abartili ovguler duzuyor kafasinda idealize ettigi haline gore.

    8.5) bunun bir benzeri daha taze taze yunanistan ayaklanmalari konusunda da oldu. o konu hakkinda bir halt bilmiyorum ama okuyunca gordum ki, "kardes devrim iyi hos da elalemin malini mulkunu yagmalamakla utopya nutuklari arasinda koca bir bosluk var" diyen oldu muydu bu e insanlari hemen bitiveriyor, "vay sen nasil koskoca halk devrimini birkac dukkan cami yuzunden bok atarsin, zaten onlar kan emici kapitalist bankalarin camlari, sen de onlar gibi bu sistemin dislisisin, bunlarin hepsi yikilacak guzel genclik tarafindan, vs". haydaa. ben istiyorum ki e insanlari bu refleksi farketsinler, introspective olsunlar ama zor. sirf bu yuzden psikoloji okuyacagim.

    9) neyse, bu "devrimi koruma" mantigi hakkinda birkac kelam etmek lazim, en ilginci o. ilkin, bizim 301e benziyor biraz. turkluge hakaret gibi muglak bir tanimla milleti hapse tikiyor fasistler, yahut mahkemelerde surunduruyor. sol goruslu olanlarin buna tepki gostermeleri cok dogal. ama ayni standart kuba icin gecerli olmuyor sempatileri yuzunden.

    10) ikincisi, bir celiski var: soylevlerde genelde kuba halkinin fidel'i ne kadar cok sevdiginden bahsediliyor. sonra da ayni kisi bu kapaliligi, abdnin propagandasina karsi mesru bir savunma olarak dusunuyor. yani biraz acilsa, icine sizacaklar, devrimi baltayacaklar. 1960larda buna eyvallah deriz ama 50 sene sonra dahi, hem de halkin tam destegini almis bir devrimde, halen vatandasina bu kadar guvensizse hukumet, muhtemelen onlar senin sandigin kadar devrimi icsellestirememisler, senin sandigin kadar da sistemden memnun olmayabilirler. turkiye paralelligine burada da gecebiliriz, ittihatcilarin bizim daha demokrasiye hazir olmayan koylu yiginlari oldugumuzu dusune dusune 50lerde dp tarafindan ezilmeleri ironiktir mesela.

    11) ucuncusu, "abd'ye bir firsat versek sizacaklar" korkusu, abd'nin resmi politikasinin angutlugu tarafindan biraz gecersiz kiliniyor. adamlarin amaci kubayi amerikan tarzi bir sisteme oturtmak, naftaya filan entegre etmek, lakin tam tersine hem kubanin internet erisimini yavaslatarak ve reverse filteringle kisitlayarak, hem kendi vatandaslarini oraya yollamayarak, hem ambargo koyarak, bu insanlarin amerikan etkisine maruz kalmalarini engelliyor, disa acilmalarini yavaslatiyorlar.

    12) buradaki mantik kubayi izole edip, sonra da "bakin ne kadar geri, baskici bir rejim" diye hem uluslararasi alanda hem de kubanin icinde castroya tepki olusturmak. ustelik kapali bir kutu olunca, birkac orgutun raporunu etkileyerek kuba hakkinda dezenformasyon yapmak da kolaylasiyor.

    13) iste kuba beklenenin tam tersini yapip, alin ulan internet de basin da halkin, izin mizin gerekmiyor, abd'dekinden daha ozgursunuz, onlar bizi kapatmaya calistilar ama basaramadilar dese, rakiplerini ters koseye yatiracak, ulke ici ve disi muhaliflerin kozunu ellerinden alacak. fazla saf olmamak lazim elbette, devlet kontrolu medyada olmaya devam edecektir ama en azindan su hapis sacmaligi ortadan kalkmali.

    14) velhasili kelam, kubanin acik bir toplum olmasinin riski, kuba devriminin onca sene sonra kuba halkinin ozgur iradesiyle halen ayakta oldugunu gostermesi acisindan, yani artacak prestiji ve propaganda degeri gozonune alindiginda kabul edilebilir gibi. bu surecte haksizliga ve devlet baskisina ugramayacak onca insan da cabasi. hataliysam ara

    ---------------

    0.1.1) uyari koymama ragmen, her ne nedenle olursa olsun, devrimin sirf megatif bir yanina odaklaniyorum diye batista'yi, abd ambargosunu falan pek bilmeyenlerin algisini etkiliyor, avrupa-merkezcil degerlerle bezeli cikarimlara mahal veriyorum diye elestiri geldi. bu dogrudur. ben olayin kapsamli halini az cok biliyorum, o genel cerceve icinde eglencelik seyler bulabiliyorum. sizin olan bitenden pek haberiniz yoksa, kendinize mukayet olun, beni fazla dinlemeyin.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap