29 entry daha
  • edward de bono tarafından üretilen, düşünce ve önerilerin belirli bir düzen içinde sunulması ve sistematikleştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. bu yöntemin ana teması, tanımlanmış "rol oynama" olanağı sunmasıdır.

    bloom taksonomisi ile uyuşan bu teknik, bireyin kendini savunma içgüdüsü düşünmeyi kısıtlayan ana etken olduğundan, şapkalar çekinmeden, başka bir durumda düşünülüp söylenemeyecek şeylerin düşünülmesini ve söylenmesini sağlar.

    ayrıca bu teknik, bireyin dikkatini düzenli bir şekilde bir noktadan diğerine yönlendirerek belirli bir konuyu altı farklı noktadan ele almasına imkan tanır.

    şapkalar düşünme ve tartışma üzerine odaklanır. özel parametre ve kategorileri içeren açık uçlu sorular sorularak sınıfın mantıklı olarak hareket etmesi ve verilen zaman içerisinde incelenen konunun anlaşılması sağlanabilir.

    kırmızı şapka: duygusal. duygularla, sezgilerle ve düşünmenin akılcı olmayan yönleri ile ilgilidir.

    beyaz şapka: tarafsız. bilgiyi ele alırken nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda bize yol gösterir. anahtar kural hiçbir olgunun olduğundan daha farklı bir şekilde sunulmaya çalışılmamasıdır. kişisel görüşlere yer verilmez.

    siyah şapka: kötümser. bir şeyin niçin yapılamayacağını görür. olumsuzdur ama duygusal değildir. mantıklı olumsuzluğa odaklanır.

    mavi şapka: serikanlı. düşünme sürecinin düzenlenmesi ve kontrolü ile uğraşır.

    sarı şapka: iyimser. umut ve olumlu düşünme ile ilgildir. öne sürülen bir fikrin olası yararları bulunmaya çalışılır ve daha sonra bu yararları destekleyecek gerekçeler bulmaya yönelinir.

    yeşil şapka: yenilikçi. yeni fikirler, yeni yaklaşımlar ve alternatifler talep eder.

    bu teknik ile bir konu üzerinde daldan dala atlanarak belirtilen görüşler bir sisteme konulmuş olur, zaman kaybı önlenir ve bir karara varma ve sonuçların ortaya çıkması kolaylaşır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap