144 entry daha
  • kişilerde -özellikle adhd'den muzdarip olanlarda- bilişsel fonksiyonları, dikkati ve odaklanmayı artırdığı düşünülen ses. günümüzdeki hızlı verişi akışı ve etraftan gelen uyaranların sayısının artması neticesinde, bu akışa yetişememekten kaynaklı odaklanma sorunu yaşıyorsanız kulaklığınızla beyaz gürültü dinlediğiniz vakit, hiperfokus durumuna geçebileceğiniz iddia ediliyor.

    tedavinin mekanizmasına kabaca baktığımda; white noise'un stokastik rezonans (sr) denilen bir fenomenle açıklandığını gördüm. stokastik rezonans elektrik-elektonik mühendisliğinde de kullanılan bir olgu. sinyal iletimi ve haberleşmelerde sinyal kalitesini artırma çalışmalarında kullanılıyor.

    sr; uygun gürültü seviyesinde sinyal-gürültü oranının maksimum seviyede olduğunu ifade eden kavram. elektrofizyolojik modellemelerde, membran geriliminde sinaptik gürültü (buradaki gürültü kelimesi elektriksel yük demek) nedeniyle membran dalgalanmalarının daha fazla olduğu; bu nedenle eşik altı sinyallerin güçlenerek biyolojik cevapları güçlendirdiği görülmüş.

    adhd çalışmalarında kullanımı ise; ortamdaki bir miktar gürültünün sinaptik aralıkta dopamin miktarını yükselttiği düşünülmüş. yapılan çalışmalarda adhd'lı hastalarda kontrol grubuna kıyasla daha fazla gürültüye ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiş.

    olayın elektrofizyolojisine çok girmek istemiyorum, girersem çıkamam; çünkü muhteşem detaylar var. konu ile alakalı çok teknik bilgiler var literatürde. neuroscience'a ilgi duyanlar araştırabilir. bu makalelerden birkaçına baktığınızda, birazcık biyofizik ve biyokimya bilen bir insansanız, insan fizyolojisinin tam tamına bir mühendislik dehası olduğunu çok net göreceksiniz. sinir sistemine ilgisi olan mühendisler görecektir ki; nöronal ağlar tamamen elektrik devrelerinden, veri depolama, veri çağırma, bilgileri sınıflama ve yorumlamadan ibaret. bedenimiz ise muhtemelen bir biyomühendislik ürünü. çoklu evren teorilerini kabul edenlerdenseniz, bizlerin başka simülasyonlardaki varlıkların mühendislik ürünü olduğumuzu görebilirsiniz.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap