14 entry daha
  • geçen bayram sadece 3 günümüz varken ankara'ya yakınlığı nedeniyle bir arkadaşımla sütçüler-adada antik kenti-tota yaylası-kasımlar çevresi etaplarına gittiğimiz yol. sabah erken çıkıp yalvaç'a 3-bu etaplar için 4.5 saat yol gidip aynı gün yürüyüşe başlayabiliyorsunuz.

    yıllardır aklımdaydı, ve türkiyenin birçok yerinde yürüdüm, ama buraya bir şekilde sıra gelmedi. düzensiz ama işe yarar gördüğüm birkaç notu bırakıyorum.

    -3 günde, hem de bayram tatilinde sadece 2 diğer yürüyüşçüyle karşılaştık, onlar da yabancıydı.
    yolun manavgat'a yakın etapları daha popüler, halbuki bu kuzey kısımları da çok güzel ve dağ yollarına girdiği için yaza doğru yürünebilir sıcaklık sezonu daha uzun. arkadaşımı da daha önce dedegöl dağında yılkı atları arasında ne güzel kamp yaptığımızı, yörük teyzeleri anlatarak götürdüm. sürüyle yılkı gördük yine. ısparta'nın karlı dağ manzaraları, ormanları baya güzel.

    -işaretlemeler popüler etaplarda (ie. adada roma yolu) yeterli, yer yer yok sayılacak kadar dağınık.
    adada'dan önce bir orman etabında ara ara bazı işaretler gördüğümüz için doğru yolda olduğumuzu anlıyorduk ancak wikiloc'tan indirdiğimiz kayıt olmasa takip edilmesi imkansızdı, üstelik çok kullanılmadığı için patikaya dair bir iz kalmamıştı, genel yön belirleyip ağaçların arasından gittik ööyle.
    kültür rotaları derneği rotalarından karia ve likya'da yürümüşler öyle bir beklentiyle gelmesin, kaçkarlar rotası gibi düşünülebilir.

    -bu etapta yoğun hayvancılıktan dolayı yeterli miktarda çeşme ve yalak vardı. su taşımak şart ama gün içinde doldurma şansı oluyor.

    -bir gece yeniköy'ün hemen dışında, bir gece kasımlar'a doğru ormanda bir su kaynağının yanında kamp yaptık. köyden kamp yapmamıza tepki olmadı, hatta ikram börek getirdiler. (2 kadındık ve gürültü vb yapmadık) popülerleşen yürüyüş yollarında kamp giderek sorun olurken not olarak kıymeti var.
    ormanla ilgili kiminle konuştuysak kurtlara karşı uyardı. genel olarak yaban hayatının kampçılara saldırması uç bir durum olduğu için /onların yuvalarında karşılaşma veya tehdit hissettirecek bir kurguya denk gelme söz konusu olmadıkça geçip gidecekleri için yine de kamp yaptık. ama su kaynaklarının yanında olmamakta fayda var (su içmeye gelmeleri muhtemel). kokacak herhangi bir şeyi çadır çevresine dökmedik, dışarıda yemek bırakmadık, hayattayız.

    -konuştuğumuz her köyde evini pansiyon olarak açan birileri vardı. köyden köye gidecek şekilde kamp yüksüz planlanabilir.
    kate clowun kitabında bazı kişilerin bilgileri de var. kasımlar'da st paul pansiyon diye bir yer pansiyon+ sizi arabayla o gün gideceğiniz etabın başına bırakıp akşam belirlediğiniz yerden alma şeklinde bir hizmet de veriyor. iletişim bilgileri google mapste var, fiyatlandırma vb için kendileriyle konuşmalı.
    yolda bakkal vb bir şeyler tedarik edecek pek bir yer yoktu, ona göre hazırlanmak gerek.

    -bu bahsettiğim bölümde bizce en cazip kısım sağrak köyünün altındaki düzlük ile yeniköy'den tota'ya doğru 1 2 km çıkış arası. uzun bir yürüyüş yapılmayacaksa da yeniköyde veya sağrak altında yolda kendinizi bıraktırıp iki yönden de bu kısmı günübirlik yürümek mümkün-yeniköyden çıkılırsa daha inişli oluyor.
    sağrak tarafından yukarı bir vadiyi dolaşan inanılmaz bir taş roma yolu çıkıyor. çok sağlam ve uzun bir taş döşeli etap. oradan yol agoradan başlayarak adada antik kentini dolaştırıp yılkı sürülerinin koştuğu platolar üzerinden yeniköy'e varıyor. köyün dışındaki hoş kaya formasyonları içindeki ardıç ormanına da bir yürüyüp dönmeye değer.
hesabın var mı? giriş yap