7 entry daha
  • douglas sirk'in ne mene bir yonetmen oldugunun kaniti olarak ortada duran film. filmde ders niteliginde kamera hareketleri ve kompozisyonlar var.

    --- spoiler ---

    benim yakalayabildiklerim soyle:
    1) cary, cocuklari gelmeden kucuk bir aynanin onunde makyaj yapiyordur. cocuklar gelir, cary masadan kalkar, kamera aynaya yaklasir, aynadan ucunun gozuktugu bir kompozisyon ortaya cikar.
    2) cary'nin oglu evlilik nedeniyle annesine sirt cevirir, evi terk ettigi sirada, oglu bir paravanin arkasinda gorulur. bu ogluyla cary'nin arasina bir engel ciktiginin gostergesel anlatimidir.
    3) cary'ye cocuklari televizyon alirlar. bu esnada tam karsida, kanepede cary ve kizi oturmaktadir. kapali olan televizyonun ekraninda bir yansima vardir. bu yansimada cary gorunmekle birlikte, cary'nin yaninda oturan kizi gorunmez. cunku cary'nin kizinin basina denk gelen bolgede bir kirmizi kurdela vardir. burada sadece cary gosterilerek, onun yalnizligi vurgulanir. cunku kizi evlenecek, oglu da yurtdisina gidecektir.
    4) bahceci cocugun tepeden dusmesinden bir sonraki sahnede, kasabanin bir genel plani vardir. ancak burada farkli bir durum yer alir. o da, bu planin kilisenin tepesindeki hac goruntusuyle baslamasidir. plan, bu hac goruntusunden sonra genisleyerek kadraja kasaba girer. bu baslangictaki hac ise, bir mezar gondermesidir.

    muhtemelen bircok kamera hareketi ve bu sekilde bir anlamlandirma sayilip dokulebilir. ancak icerik anlaminda da 50'lerde, yani tutucu bir ortamda boyle bir film yapilmasi ciddi anlamda bir cesaret isidir. banliyonun puriten ahlakinin ve ikiyuzlulugunun elestirisi, belki de hic bu kadar iyi anlatilmamistir.. bununla birlikte filmde hafiften hissedilen oedipus kompleksi de filmin artilarindan bir digeridir..

    --- spoiler ---
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap