3 entry daha
  • kendi içinde iki alt familyaya ayrılan, sevimsiz yaşam formları.

    bunların bir kısmı esnaf kimliği altında yaşamlarını sürdürürler. eğer bir işletmenin kapısında, "ikinci el x'leriniz alınır/satılır" türünde bir ilan varsa, içerde bir ölücü ile karşılacağınızdan emin olabilirsiniz. türkiye'de ölücülük sektörü, esnaf kanadında cep telefonu satıcıları tarafından yürütülür. piyasa fiyatı 500 lirayı geçen, temiz durumdaki telefonunuzu ellerine alıp inceler ve gözünüzün içine baka baka 75 lira vereceklerini söylerler. "ulan hoşaf satıcısı," diye söze girersiniz; sen bana şu telefonun ikinci elini kaça satıyorsun, söylesene." eğer sattığınız telefon modeli ellerinde varsa, bu adamlar afallar ve ıh mıh veya yerine göre kem küm ederler. sizden 75 liraya aldığı telefonu 350 liraya sattığını dile getirmekte gönülsüz davranırlar. cep telefonu satan pasaj dükkanları kadar popüler olmasa da, ikinci el ürün alımı yapan bilgisayarcıların ve eşya-mobilya satıcılarının da oldukça ölücü oldukları şahsımca tespit edilmiştir. her türk genci bu insanlardan uzak durmalı ve sevdiklerini tehlikenin varlığına karşı uyarmalıdır.

    ölücülerin ikinci grubu ise, forum akbabaları olarak nitelendirdiğim, yüzsüzlüğü girişkenliğine ekmek etmiş tiplerdir. ilk gruptakilerden daha rezil bir familyanın mümessilleri olur bunlar: sonuçta siz adama gidip telefonunuzu satmak istiyorsunuz. karşısına dikilip "bunu satayım sana" diyorsunuz. o da ölücülük yapacak yüzü buluyor kendinde. bu adamlar ise; kamuya açık bir ürüne saçma sapan teklifler veriyorlar. buradan isim vermeyelim, efendim bazı ikinci el forumlarında bu herifler oldukça organize çalışıyorlar. abuk subuk tekliflerle düşük fiyatlara ürün alıp, çok daha yüksek fiyatlara satıyorlar. ürününüzün hakkı olan fiyatı istediğinizde, "fiyat çok yüksek, alınır mı bu, geçen yarı fiyatına sıfırını aldım" (bkz: oha) gibi mesajlarla piyasayı düşürmeye çalışıyorlar. netin ücra köşelerinden bir ilan bulup (bu ilanları da kendileri veriyor muhtemelen)size referans olarak göstermeye çalışıyorlar. bir saat boyunca enine boyuna araştırma yapıp makul bir fiyat belirlediğiniz ürünün neredeyse yarısı kadar ettiğini iddia ediyorlar sonra da.

    eğer karşınızdakinin bir ölücü olduğunu anladıysanız, kendisinden mümkün olan her koşulda uzak durun, mesajlarına yanıt vermeyin. pazarlığa sıcak bakmadığınızı ilanınızda açıkça belirtin. "sana 5 lira vereyim, bir daha bana mesaj atma" deyin. "2 lira ver, atmam" diye yanıt verecektir.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap