5 entry daha
  • şöyle yazmış aydemir güler konu hakkında;

    yani birincisi; düzenin önemli veya önemsiz bir unsurunun fantezisinden ibaret değil; geniş bir ittifaka dayanıyor.

    bu ittifakın unsurlarının akp, onun organik sermaye fraksiyonu, gülen tarikatı ve diğer geleneksel gericilerden ibaret olduğunu sananlar yanılır.

    mhp’nin zaten böyle bir açılımla herhangi bir sorunu olmaz.

    en önemlisi tsk yeni osmanlı rotasına bağlanmıştır. çeşitli düzlemlerden türlü nedeni vardır bunun. örneğin itibarını ancak bu ölçüde bir umut pompalamasıyla toparlayabilecek olması bir faktördür. ama en önemli gerekçe, kuşkunuz olmasın, amerikancılık ve nato’culuktur.

    chp her zamanki kadar gerici değil, artık bu rotanın gerektirdiği ölçüde çarşafçıdır. chp kendinde bir öneme sahip olmayabilir, ama düzenin bu doğrultu dışında önemli bir siyasal seçeneğe sahip olmadığının işaretçisidir.

    ikincisi; emperyalizm faktörüdür. bu yolu türkiye’ye gösteren abd’dir.

    ama üçüncüsü; bu yönelimin altı doludur. türkiye buraya gelene kadar defalarca ölümü görmüş ve şimdi iflas edip sokaklara düşmek varken, büyük bir ikramla karşı karşıya gelmiştir. ölüm-sıtma diyalektiğiyle dönüşüme hazır hale getirilen türkiye’ye şimdi yardan atlaması için ot değil, pasta sunulmaktadır.

    dördüncüsü; iş siyasetle başlayıp bitmemektedir. türkiye kapitalizmi, ülke ölçekli yapılanmasının en temel dayanakları, özellikle 2000’lerde tasfiye edilerek başka bir alan tanımına yatkın hale getirilmiştir. burada da mecbur kalmakla büyük ikram uçları arasında ilginç bir salınım söz konusudur ve akp’nin organik sermayesinin yanı sıra geleneksel büyük sermaye de bu işe fit olmuştur.

    beşincisi; yönelim tarihseldir. nerden baksanız yüz yıla yaklaşan bir dönemin yapılanması tasfiye olmaktadır…

    uzatmayayım; yani iş ciddidir.

    yazının tamamı için;

    http://haber.sol.org.tr/yazarlar/10571.html
165 entry daha
hesabın var mı? giriş yap