2 entry daha
  • aynı zamanda doğrusal fonsiyona tekabül eder bu denklem. fonsiyonlar konusundaki sorularda karşınıza çıkar çokçana.

    şöyle biraz analiz edelim ne dersiniz ha. öncelikle bir f(x)=ax gibi iki denklem alalım. örneğin; f(x)= 2x ve f(x)= 3x olsun. şimdi kafamıza göre x=0,x=1 ve x= -1 için fonksiyonun f(x) noktalarını yani y noktalarını bulalım. ve bu noktaları birleştirelim. gördüğünüz gibi (0,0) noktasından geçti 2 fonksiyon da. ama x önündeki katsayılar sadece doğruların x-ekseni ile yaptığı açıyı değiştirdi. yani a'nın işlevi bu açıya katkı yaptığını gördük. (bu x'in önündeki 2 ve 3 değerlerini -'li alarak ta deneyebilirsiniz hatta deneyin görün. )

    şimdi f(x)= 2x + 1 ve f(x)= 2x -1 gibi iki fonksiyon alalım ve yine x=-1,0 ve 1 için y noktası değerlerini bulalım ( tabi f(x)=y gibi bir fonsiyon gelir karşımıza klasik oalrak adlandırma değiştirilebilir ama değiştirildiğini görmedim daha. neyse. ) ve bu noktaları doğru ile birleştirelim. görüldüğü gibi b'ye denk gelen 1 ve -1 değerleri bu doğrunun sağa veya sola ötelenmesi sağlandı. a'nın ve b'nin ne anlama geldiğini kartezyen koordinatlarda görmüş olduk.

    şimdi fonsiyonlar konusundaki sorularda karşımıza f(x)=y bir doğrusal fonksiyondur der. ve grafik üzerinde [fog](x) gibi başka bir bileşke fonksiyon verir. bunların kesişimindeki noktaları verir ve g fonksiyonunu bizden ister. ( şimdi burda açıklamak zor olacak ama deniyelim.) öncelikle a ve b'nin değerlerini bulmak için verilen noktalarda x ve y değerlerini yazarız. 2 tane denlem çıkar karşımıza genelde a'lı b'li, bu iki denklemi ortak çözüp a'yı ve b'yi bulmuş oluruz. a ve b'yi bulunca f(x) fonksiyonunu bulmuş oluruz haliyle. bu f(x) fonksiyonunun tersini bileşke işleme sokarsak ta g(x) fonksiyonu ta taaa karşımızda.

    bu entry'm de tüm öss'ye hazırlanan yazar ve okurlara armağanım olsun. ( özel ders için irtibata geçebilirsiniz. yediririm bunları bak ehehehe )
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap