2162 entry daha
  • yeni sezonun baslamasina sayili gunler kala, yenilenen kadroya ve genel olarak takima dair beklentilerimi paylasmak istiyorum.

    5 yillik ergin ataman doneminin sona ermesi ve yerine erdem can'in koc olarak gelmesi ilk onemli degisiklik olarak gorulebilir. fakat benim asil dikkatimi ceken back-to-back sampiyonluklar yasamis kadrodan sadece 3 oyuncunun, larkin, beaubois ve pleiss, takimda hala devam ediyor olmasi. dogus ve dunston'in da takimdan ayrilmalariyla birlikte, larkin ve beaubois takimin birinci ve ikinci kaptanlari oldular. her ne kadar elijah, clyburn ve zizic takimda kaldilarsa da efes'in yenilenen koc ekibini de dahil ettigimizde ciddi bir kabuk degistirme surecinde oldugunu kabul etmemiz gerekir ki bu da bu sezona dair beklentilerimiz sekillenirken goz onunde bulundurulmali.

    hazirlik maclarini buyuk oranda takip ettim ve bu maclarda beni heyecanlandiran ilk sey takimin oyunu hizli bir sekilde oynama cabasi oldu. bu durum zaten koc erdem can'in gelisiyle birlikte beklenen bir durumdu fakat sahada da bunun etkilerini hemen gormek sevindirici. takimin tecrubeli oyuncularinin da bu oyunu benimseyeceklerinin izlerini gorduk. kaldi ki larkin medya gununde verdigi roportajlarin birinde gectigimiz sezon takimin fazla yavas oynadigini soyledi. bunun temel sebebi de ozellikle vasa'nin topu cok fazla domine etmesi ve izolasyon oynamasiydi. vasa'nin da ayrilmasiyla birlikte bu durumun degisecegi asikar. efes'in savunma ribaundunu aldiktan sonra tempolu bir sekilde karsi alana gecip gecis hucumunu kovalamasini, set hucumundayken ise yine yuksek tempolu ve hareketli bir hucum duzeninde olmasini bekliyorum. vasa'nin yerine gelen darius thompson, selefinden farkli olarak daha fazla top dagitmayi ve takim arkadaslarini oynatmayi oncelik edinmis bir guard. thompson gectigimiz sezonu da mac basina 6.7 asist ortalamasi ile alaninda euroleague lideri olarak tamamladi. bu yeni duzende larkin'in daha fazla sut kullanan bir oyuncu olarak sahada yer almasini bekliyorum. thompson'in da baskonia'da beraber oynadigi ve cok iyi bir sekilde uyum yakaladigi markus howard'a benzer bir tarzda fakat daha ust seviyede oynayan shane'i cok iyi besleyebilecegini dusunuyorum. efes ozellikle gectigimiz iki sezonda ne zaman sikissa topu vasa'ya verdi ve o da bir sekilde kilidi cozebildi. durust olmak gerekirse sakatlik ve yas faktorlerini de hesaba katarsak eger, shane'in vasa kadar dominant bir sekilde kilidi cozen oyuncu olabilecegini zannetmiyorum, umarim yanilirim. elbette clyburn de bu sorumlulugu alip mac kazandirabilir ki turkiye ligi playofflarinda clutch olma konusunda bambaska bir seviyeye cikmisti.

    efes'in oyun kurarken thompson ve larkin'in yani sira cok ciddi bir sekilde elijah bryant'tan da destek alacagini bekleyebiliriz. gectigimiz sezon icerisinde ve hazirlik maclarinda bu yonde pozitif isaretler verdi. ayrica kendisi euroleague seviyesinde de guvenilebilecek bir skorer. ilerleyen yasi ile birlikte beaubois'dan gecmis yillardaki savunma ve hucum katkisini beklemek adil olmaz fakat ben yine de saglikli oldugu muddetce kendisinden elit duzeyde skor katkisi bekliyorum. partizan macina kadar oynanan diger hazirlik maclarinda kendisini goremesek de bu takimda hala clyburn gibi en ust seviyeye cikmis bir oyuncu var. kendisi 33 yasinda ve artik zirve doneminin gerisinde kaldigini dusunebiliriz, bununla birlikte hala ne kadar elit bir skorer oldugunu gectigimiz sezonun ilk yarisinda ve turkiye ligi playofflarinda gorduk. o da saglikli oldugu surece takimi euroleague'de ust seviyede rekabet icerisinde tutabilecek bir oyuncu.

    takimin dort numara rotasyonuna dahil olan derek willis pozisyonu icin oldukca ust seviyede bir sutor ve efes bu hucum secenegini set hucumlarinda alan acmak icin cok ciddi miktarda kullanacaktir. bununla birlikte efes'in en buyuk zaafinin malesef yine uzun rotasyonunda oldugunu goruyoruz. zizic ve pleiss'in devam eden kontratlari sebebiyle burada istenen yenilenme yapilamadi. yeni gelen tyrique jones o bolgede eksik olan atletizmi artiracak olsa da efes'in ayni gectigimiz sezonda oldugu gibi ciddi bir ribaund problemi yasayacagini bekleyebiliriz. efes eger sezon icerisinde kadroya bir 4-5 numara oynayabilecek ust duzey oyuncu eklemesi yapamazsa bu takimdan gecmis yillardaki basarilari beklemek hayalcilik olur, ozellikle de bircok oyuncunun prime donemlerini geride biraktiklarini hesaba katarsak.

    turk oyuncu rotasyonunda da cok ciddi bir yenilenmeye giden efes'te maalesef en moral bozucu olay dogus ozdemiroglu'nun belki de tum sezonu etkileyecek olan sakatligi oldu. kendisi bence kariyerinin zirvesindeydi ve bu sezon onun icin cok ciddi bir sicrama sansi olabilirdi. umarim en yakin zamanda saglikli bir sekilde parkelere donebilir. erkan yilmaz ve ercan osmani transferlerinin cok basarili hamleler olduklarini dusunuyorum. erkan hazirlik maclarinda da cok arzulu bir goruntu cizdi. ben bu iki oyuncunun sadece turkiye liginde degil, euroleague'de de bazi maclarda 10 dakika civarinda oynamalarini bekliyorum. erten gazi icin ise bu sezon belki de son sans. eger en ust duzeyde basketbol oynamaya devam etmek istiyorsa daha istikrarli bir sekilde sut atmali ve sahaya girdigi zaman yuzde yuzunu verip savunma yapmali. dunya kupasinda aleksa avramovic'in sirbistan'i nasil ust seviyeye cikardigini gorduk. erten de bence kendisine boyle bir yol cizebilir.

    erdem can'in ergin ataman'dan cok cok farkli bir tarzda kocluk yaptigi acik. her iki tarzin da artilari ve eksileri var ve basarili olmak icin illa da bir tanesini secmeye gerek yok. koc ataman kendi felsefesi ile efes'te buyuk basarilar elde etti ve kendisine buyuk minnet borcluyuz. fakat efes'in ozellikle son iki sezonda oynadigi basketboldan ben pek keyif alamiyordum. o gorece keyifsiz basketbol ile belgrad'da sampiyon olduk fakat gectigimiz sezon da playoff yapamadik. yipranmis iliskileri de dusundugumuzde bence bir koc degisikligi sartti ve benim icin en ideal koc pablo laso'ydu. fakat laso'nun gelmedigi senaryoda, efes'in de gelecek sezondan itibaren butce kucultmeye baslayacagini da hesaba katarsak eger koc erdem can bence desteklenmesi gereken bir risk. risk diyorum cunku bu takim yeni kuruldu ve bazi seyleri sahada kanitlamali.

    bitirirken, bir efes taraftari olarak ben yeni sezona heyecanli bir sekilde girecegim. yenilenen koc ve oyuncu kadrosunu ve ozellikle de uzun rotasyondaki eksikliklerini de hesaba kattigimizda, bugun itibariyle bu sezon efes'ten final four beklemek haksizlik olur. bu takim icin en gercekci hedef playoff potasinda olmak olmalidir. sezon basladiktan ve maclar oynandiktan sonra hedefleri yukari yone dogru revize edebilirsek ne mutlu biz efes taraftarlarina. fakat ne kadar eksisi olsa ve takim yaslansa da efes hala pahali bir takim ve ust uste iki sezon playofflari kacirmak, ozellikle de back-to-back sampiyonluklardan sonra cok buyuk bir hayal kirikligi olur. dedigim gibi ben bu sezona dair heyecanliyim, ozellikle de shane, thompson ve clyburn'un yeni bir hucum sisteminde nasil bir uyum yakalayacaklarini gormek icin sabirsizlaniyorum. efes'in tavanini ise bu uyumun ne duzeyde yakalanip yakalanmayacagi, oyuncularin ne kadar saglikli kalabilecegi ve uzun rotasyonuna nasil bir ekleme yapilacagi belirleyecektir.
146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap