45 entry daha
  • rowling iyi bir hikaye yazarı olsa dahi berbat bir worldbuilder olduğu için (ve diğer okulların isimleri direkt "cadı okulu" ya da büyücülük gibi kelimelerin o dillerdeki anlamları ile verilmiş; yaratıcılık 100) okullar ve dünya bazında öğrenci dağılımı mantığı açısından büyük sıçmıştır.

    avrupa; durmstrang (bilinenin aksine kendisi norveç açıklarında bir yerlerdedir), hogwarts ve beauxbatons arasında öğrenci dağılımı yapıyor. mevzilerine bakacak olursak da, eh nispeten makul.

    rusya'nın kendine ait bir okulu bulunmakta: koldovstoretz. kendisi ladoga gölü taraflarındadır.

    japonya'nın da kendine ait bir okulu bulunmakta: mahoutokoro kendisi iwo jima'da. en küçük okullardan biri olduğu söylenmekte.

    afrikayı komple tek okul okutmaktadır. *ingiliz mind strikes back* uagadou isimli okul, ugandada bulunmaktadır ve büyücülük okullarının en büyüğü olarak addedilmektedir.

    güney amerika'yı iki adet okul okutmaktadır. biri castelobruxo isimli okul, brezilya'nın yağmur ormanlarında mevzilenmiştir. diğeri ise brujeria isimli okuldur ve meksikadadır.

    edit: meksika kuzey amerikada diye bir kaç mesaj düşmüş kutuma, biliyorum arkadaşlar; ispanyolca eğitim verdiği için lore'a göre ispanyolca konuşan ülkelerin ve karayiplerin varsayım öğrencileri bu okula gitmekte. o sebeple bu sekmede.
    abd, kanada ve avrupa okullarından da değişim öğrencisi kabul etmekteler. orta amerikadan da öğrenci alıyorlarmış. bu sebeple ingilizce de eğitim verdiklerini varsayabiliriz. vodoo gibi witch doctor öğretilerine yer verdiklerine dair bilgiler dolanmakta.
    castelobruxo da portekizce ile birlikte ispanyolca eğitim vermektedir ve uzmanlık alanı herbology. (herbokologluk ile karışmasın)

    abd ve kanada'yı tek bir okul okutmaktadır. ilvermorny. türkiyeden buraya zengin büyücü ailelerinin kolej mezunu çocukları belki okumaya gidebiliyordur jsfghsg.

    okyanusya bölgesine de ait bir okul bulunmaktadır. ruanukura isimli okul okyanusya açıklarında (avustralya, yeni zelanda, hawaii vs) denizde bir yerlerde bulunmaktadır.

    hindistana da ait bir okul bulunmaktadır. hinduca ve tayca ders verdiği söylenmektedir. ismi jadosekhane.

    bir de orta doğu için suudi arabistanda bulunan alsihrmakan isimli bir okul mevcuttur.

    şimdi baktığımız zaman, nüfusu çük kadar avrupa için bölge bölge 3 okul varken ve lore'a göre güney/kuzey amerika okulları ile bolca değişim öğrencisi almaları gibi bir durum söz konusu iken, dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan asya için bölgesel olarak çok mantıksız okul dağılımları vardır. çinli öğrenciler çük kadar olan japon okuluna mı gidecek yoksa zaten nüfus oranı bakımından çinle aynı durumda olan güneydoğu asya ve hindistanı okutan hindu okuluna mı?

    rusya için tek bir okul var ve sovyet ülkelerini okuttukları söyleniyor. türkiye'den öğrenci alma olasılığı da -kişisel fikrimce- yüksek okullardan biri. zira varsayım türk öğrencinin rusça öğrenmesi gerekmekte.
    suudi arabistandaki okul da alabilir diye düşünmekteyim fakat ibranice, arapça ve farsça eğitim vermekte olduğu için varsayım türk öğrenci bu dillerden birini minimum öğrenmesi gerekecektir.

    turkic dilleri ve moğolca konuşanlar için orta asya'nın açık bozkırlarına ayrı bir okul lore'da mükemmel dururdu kanımca fakat rowling'in genel olarak bu tarz derinlemesine böyle mevzulardan fazla haberi olmadığı aşikar. düşünsenize totemli, kurtlu, atlı, şamanlı ve aynı zamanda ok ve yay sanatlarının süpürge üstünde öğretildiği bir okulu hehe.

    çin için kesinlikle ayrı bir okul lazım.
    zira mısır ve yunanistan için de ayrı okullar lazım. zira bu üç kültür, antik zamanlardan beri varlığını koruyup dünyanın belirli bölgelerine şekil veren mirasları barındırmaktadır. bu kültürlerde gırla gizli ilimin de olabileceğini düşünecek olursak, büyük kaçmış bir fırsat. sırf hermetic yasalardan ayrı kitap konusu çıkar.

    ya da direkt iç anadolu bölgesinde tasavvufi bir havası olan rumi okulları olabilirdi. eski anadolu türkçeşi, osmanlıca ve modern türkçe dillerinde ders verirdi vs. hamamda wingardium leviosa ile türlü şakaların yapıldığı, aşıkların-maşukların nazar büyüleri ile atıştığı ve etrafta hiç kesilmeyen bir ud sesinin de eşlik etmesi(?) cabası.

    kıssadan hisseye, iyi bir worldbuilder ekibi ile çok temiz ve tatlı bir evren oluşturulabilecek yeterliliğe sahiptir gibi durmakta efendim.

    edit2: anlam karmaşaları, imla, ek bilgi vs
    edit3: birden kafamda ampül yandı; ephesus'da (efes) özellikle felsefe ve büyücülük tarihi üzerine uzmanlaşmış; aynı zamanda da antik yunanca, latince ve anadolu'da olduğu için modern türkçe ders veren bir okul şahane (bakın şahaneyi büyük yazıyorum siz görmüyorsunuz) olurdu. özellikle balkanlar ve akdeniz ülkelerinden öğrenci alırdı. felsefe dersine direkt heraklitos'un hayaleti girerdi ve simya hakkında dehşet bilgiler verirdi vs. herodot'un da hayaleti bir zahmet halikarnas'tan çıkıp gelsin de tarih dersi versin değil mi? aynı zamanda meryam ana'nın son zamanlarını yaşadığı yer olarak bilinmesinden mütevellit hristiyan alemi açısından kutsal sayılması da orayı oldukça ilginç bir bölge olarak kılardı. (mucizeler, cadı avları, tarikatlar vs)
    edit4: mısır'a iskenderiye'de büyücülük dünyasının en büyük kütüphanesini bulunduran kocaman bir okul yakışırdı.
    ya da düşünsenize yunanistan'da lakonya bölgesinde bulunan (sparta'lıların yeri) halen eski martial gelenekleri sürdüren ve öğrencilerinin büyücülük yanında fiziksel savaş kabiliyetlerini de geliştiren bir okulu... gerçi bu manyaklar muggleborn falansan seni gidip dağdan aşağı atardı.

    anadolu'da büyücü olmayanlar için kullanılan terim önerisi: kifayetsiz.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap