40485 entry daha
  • noel neden aralık ayında?

    isa mesih'in doğumunun anıldığı bayram olan noel, hıristiyanların çoğunluğu tarafından gregoryen takvimine göre 25 aralık'ta kutlanmaktadır. ancak ilk hıristiyanlar onun doğumunu kutlamamışlardır ve hiç kimse isa'nın gerçekte hangi tarihte doğduğunu bilmemektedir (bazı akademisyenler gerçek tarihin ilkbaharın başlarında olduğuna inanmaktadır, bu da onu dirilişini anma bayramı olan paskalya'ya daha yakın bir tarihe yerleştirmektedir).

    anma törenleri muhtemelen 2. yüzyılda başladığından, bayramın ve aralık tarihinin kökenleri antik greko-romen dünyasına dayanmaktadır. aralık tarihinin en az üç olası kökeni vardır. romalı hıristiyan tarihçi sextus julius africanus, isa'nın dünyaya gelişini 25 mart'a (dünyanın yaratıldığı tarihle aynı tarih) tarihlendirmiştir ki bu da anne karnında geçirdiği dokuz ayın ardından 25 aralık'ta doğumuyla sonuçlanacaktır.

    3. yüzyılda, o zamanlar hıristiyanlığı benimsememiş olan roma imparatorluğu, 25 aralık'ta fethedilmemiş güneş'in (sol ınvictus) yeniden doğuşunu kutladı. bu bayram sadece kış gündönümünden sonra daha uzun günlerin geri dönüşünü işaret etmekle kalmıyor, aynı zamanda saturnalia adı verilen popüler roma festivalini (insanların ziyafet çektiği ve hediye alışverişinde bulunduğu) takip ediyordu.

    noel'in atası olarak görülen pagan bayramı saturnalia

    aynı zamanda, o dönemde romalı askerler arasında kültü giderek popülerleşen hint-avrupalı ışık ve sadakat tanrısı mithra'nın da doğum günüydü.

    roma'daki kilise noel'i resmi olarak 25 aralık 336'da, imparator konstantin döneminde kutlamaya başladı. konstantin, hıristiyanlığı imparatorluğun etkin dini haline getirdiğinden, bu tarihin seçilmesinin, yerleşik pagan kutlamalarını zayıflatmak gibi siyasi bir amacı olduğu tahmin edilmektedir. bu tarih, 6 ocak'ın tercih edildiği doğu imparatorluğu'nda yarım yüzyıl daha yaygın olarak kabul görmedi ve noel 9. yüzyıla kadar önemli bir hıristiyan bayramı haline gelmedi.

    kaynaklar linklenmiştir.
1256 entry daha
hesabın var mı? giriş yap