7 entry daha
  • evvela söze, her türlü dayatmaya karşı olduğumu belirterek başlayayım. ne din uğruna ne de kişinin dünyevi ideolojisi uğruna birilerine bir şeyleri dayatmasına temelden muhalifim. konuya bodosloma dalayım hemen;

    mevzumuza "dayatmak" fiilini açıklamaya çalışarak başlamak en mantıklısı;

    bir insan kendini nasıl tanımlıyorsa öyledir.
    "ben müslüman değilim, aleviyim" diyen insana "hayır, alevilik aslında islam'ın mezhebidir" dayatması da yanlıştır, "alevilik bir islam mezhebidir, bu cihetle ben de müslüman bir aleviyim" diyen insana "hayır, alevilik başlı başına bir dindir, aleviysen müslüman olamazsın" dayatması da. alevi insan, islam'ın imani şartlarını yerine getiriyorsa o adam müslümandır. bunun aksine iddia etmek zaten gayri-islamidir. benim anladığım dayatma böyle bir şeydir.

    örneğimi alevilik üzerinden vermemin sebebi, türkiye'de alevilerin sürekli dayatmalara maruz kalmaları. öyle ki bu dayatmaları bazen kendi kendilerine bile yapabiliyorlar. insanların "ne olduklarına" karar verme haklarını gözardı edenler, işlerine geldiği gibi yaftalama hususunda pek de mahirler.
    şimdiye kadar kurduğum cümleleri konumuza bağlarsak; yaftalama eyleminden hiç hazzetmeyen biri olarak başı kapalı olan birinin "ahlaklı" olarak damgalanmasına karşıyım. başı kapalı insan da, pek tabii hata eder, kendi inancına ters düşen şeyleri, fiilleri gerçekleştirebilir. benim, bunları gerçekleştirmemesini arzulamam bu kişiye bir dayatma değildir. başı kapalı bir insanın hangi niyetle kapandığını bilmediğimden, ilk bakışta -diniminde gereği- olarak hüsn-i zanla "allah'ın emri olduğundan" kapandığını varsayarım.

    bu varsayımım, ister istemez bende bir beklenti oluşturur. nedir bu beklenti? allah rızası için yani sırf allah'ın emri olduğu için kapandığına göre, erkeklerle olan ilişkilerinde tesettürün tabiatına uygun şekilde davranmasıdır benim beklentim. hem allah rızası için kapandığını iddia edip, hem de kapanmanın mantığına ters şeyler yapan bir kişi pek tabiidir ki ciddiye alınmaz, bu hareketi onun samimiyetsizliğine yorulur.

    başını kapatan insan, bir seçim yapmıştır, toplumdaki her türlü baskıya, tahkire, aşağılanmaya karşı göğüs germeyi göze almıştır ve bunlara hazırlıklı olmak durumundadır. yine bu seçim sonucu, inandığı dinin de aşağılanmamasını düşünerek, kendi yanlışları üzerinden dine gelebilecek -haksız- eleştirilerin önüne geçebilecek şekilde yaşamalıdır.

    buraya kadar anlattığım şeyler, yukarıda da belirttiğim gibi başını kendi rızasıyla, allah'ın emri olduğu için örten birinden beklenilen hareketlerdir. özgürce tesettüre girmiş birinden, islam ahlakına uygun hareket etmesi beklenir ki bu da gayet doğaldır. başörtülü birinin elinde bira görmeyi istememek bir dayatma değil, beklentidir. islam ahlakına uygun olan davranışın gereğidir, tesettürlü birinin park'ın ortasında bir erkekle öpüşmesine karşı olmak dayatma değil, yine bu islam ahlakı çerçevesinde gayet tutarlı bi istektir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap