35 entry daha
  • (bkz: #160881474)

    opensuse çok progresif bir distro. kendi araçlarını aktif olarak geliştiren, muhakkak yeni özelliklerle destekleyen ve linux'u ileriye taşıyacağı kesin olan projelere muhakkak kendi imzasını atan bir topluluğun projesi. şöyle araçlar var:

    - openqa. paketleri dağıtıma sokmadan önce muhakkak sistematik bir şekilde otomatik olarak elle kontrol ediliyor. ben tumbleweed kullandığımda, opensuse'nin tıpkı arch gibi bleeding edge bir yayını, hiçbir sıkıntı sorun veya bug'a denk gelmemiştim. taş gibi çalışıyor sistemler.
    https://openqa.opensuse.org/
    - obs. adamlar sadece kendilerine değil bütün dağıtımlara otomatik paket çıkartan ve iki tıkla istediğin paketi kurabildiğin bir sistem geliştirmişler. öyle flatpak falan değil, dağıtımın kendi paket yöneticisine. paketçi için de büyük kolaylık, tasarladığın paketin testlerini sen yapmak durumunda değilsin. izole bir ortamda derlenip derlenmediğini test edebiliyorsun.
    https://build.opensuse.org/
    - yast. bu aslında fi tarihinden kalma bir şey. opensuse'nin bütün yapılandırma api'ını oluşturuyor. kurulum, paket yönetimi, bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesini sağlayan autoyast gibi fasiliteler bunun üzerinden idare ediliyor. tam bir sysadmin aracı.
    https://yast.opensuse.org/

    bunun dışında bizzat destek verdikleri btrfs gibi şeyler var hiç girmeyeyim.

    linux'ta buna benzer progresiflikte ve katma değer sağlamaya çalışan bir distro daha yoktur. belki redhat... tabii onun dışında linux neticede. işte yakın zamanda "ubuntu'nuzu getirin size para sağlayalım" mantığı ile işleyen, distrowatch'a attığı curl istekleriyle adam yerine konan mx linux gibi garabet dağıtımlar piyasayı sardı da opensuse gibi hakikatten bir şey yapan dağıtımlar geri plana atılmış oldu.
hesabın var mı? giriş yap