312 entry daha
  • kendi adıma verdiğim kararlar içinde en doğru ve mantıklılarından biridir diye ziyadesiyle övünebileceğim, master yapma istediğini gerçekleştirdiğim okulum..

    bu okulda tezsiz yüksek lisansa başvurmayı planlayanlara tavsiyelerime gelince;

    - dönem ücreti adı altında sizin veya finansörünüzün cebinden ciddi bir meblağ çıkacağı için sırf üniversitenin adı var diye istemediğiniz bir bölümde okumayı düşünmeyin.
    - verilecek paraya ek olarak okuduğunuz süre boyunca lisans hayatınızdan daha çok ödev ve proje gerçekleştireceğiniz için askerden kaçmak, iş hayatına kendini hazır hissetmemek, ne istediğini henüz bilemediğinden öyle bir içinden geldi diye yüksek lisansa başvurmak gibi nedenlerle de tezsiz yüksek lisansa başvurmayınız. insanı pişman edebildiğini etrafımdakilerden görmekteyim.
    - lisansta okuduğunuz anabilim dalıyla beraber yüksek lisansta alacağınız derslerin gerçekten sizin kişisel gelişiminize ve iş hayatınıza olumlu yansımaları olacağına gönülden inanıyorsanız başvurmanızı şiddetle tavsiye ederim.
    - master fikri aklınızda belirdikten sonra öncelikle bölüme göre tercih yapacaksanız üniversitedeki bölümlerin ders programları ile iyice inceleyin. her okulun ders programlarını değişebiliyor.
    - tezsiz yüksek lisansı tezliye göre daha kolay olacaktır diye tercih ediyorsanız, bundan kaçınmanızı tavsiye ederim. tezli arkadaşlar 1 yıl dersleri alıp geri kalan 1 yıl tez yazarken, siz 2 yıl boyunca toplamda 36 kredi* almakla mükellef olabilirsiniz ve bu yoğunluk içinde de mezun olabilmeniz için sizden en az 60-70 sayfalık bir proje beklemektedirler. projenin içerik ve hazırlanma olarak tezden ciddi bir farkı olmadığını da danışman hocam sayesinde öğrenmiş bulunmaktayım.
    - ales notunuz 70'in altında olmasın. yabancı dil sınavı işini de okulun sınavına bırakmayın, hele ki kolaylıkla üds ve kpds ile halletme yolu varken..
    - okuduğum tezsiz yüksek lisans bölümünü kuran hocamızın şahsi kanaati, genel başvuru koşullarına ek olarak bu bölüme başvuran adayların en azından birkaç yıl tecrübelerinin olması idi. çünkü birkaç yıl iş tecrübesi olan adayın yeni mezun bir adaya göre ayaklarının yere daha sağlam basabileceğini ve seçilen bölüm açısından sahiden kendisine faydası olacağına inanıyorsa tekrardan okula dönmek gibi bir külfetin altına girebileceğini belirtmişti. buna aynen katılmaktayım.
    - yazılı mülakat soruları fazlasıyla kolaydır, genel kültür bilginizle bile iyi bir not alabilirsiniz,bu açıdan da rahat olunuz.
    - sözlü mülakata çok hazırlanmayın çünkü size çok soru sormamaları muhtemel. kabul edilenler içinde ''nerede çalışıyorsun, işinin içeriği ne, sorumlulukların neler, neden bu bölümü tercih ettin,derslere %70 oranında devam edebilecek misin'' harici sorulara denk gelenimiz nadirdir sanırım.
    - şöyle düşünün, lisans ortalamanız iyi, alesten gayet iyi bir puan almışsınız, yabancı dil bilginizi kanıtlamışsınız, buna ek olarak profesyonel iş hayatında belli bir noktadasınız ve kendinizi geliştirmek için master yapmayı arzuluyorsunuz. tüm bunlara ek olarak okula sağlam bir para da gömmeyi kabul ederek master programına başvurmuşsunuz. sizi mülakata alan hocaların karşısında bu tanımda durabildiğiniz sürece alınmamanız için herhangi bir neden yok.
    - aynı anda birkaç bölüme birden başvurma hakkınız var. aman da şansımı öldürmeyeyim biri olmazsa diğeri olur demeyin. tek bölüme başvurun, sadece o bölümü istediğinizi belli edin. çoklu başvuru yapan adayları ''okulun adı var diye burdasın herhalde, bölüm farketmiyor baksana'' gibi bozdukları da görülmüştür.
    - uzun mülakat sıralarına hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim. bu nedenle beklemek istemiyorsanız master programına başvurular başladığı gün gidip kayıt olun ki sırada beklemeyin, ilklerde girip kurtulun.
    - sizinle beraber sırada duran ''ne işi var bunun yahu'' diyebileceğiniz diğer insanlara çok da takılmayın, anlattıkları ''ya bu bölüm şöyle seçici,hoca çok tersmiş,aman da mülakat böyle zor'' gibi tavsiyelerle moralinizi bozmalarına izin vermeyin.
    - çok ödev yapmaya hazır olun. vize yerine proje adı altında gündüzü geceyi unutturan ömür törpüleri ile her derste karşılaşmanız muhtemel,buna da hazırlıklı olun.
    - siz gereken özveriyi gösterdiğiniz ve derslere devam ettiğiniz sürece derslerden kalma gibi bir durumunuz da yok. zorluktan kastettiğim tek şey çok fazla ödev-proje hazırlamanın size getirdiği yükümlülükler..

    okul, hocalar, bölüm ile tezsiz yüksek lisans sanılanın aksine ziyadesiyle zorlu ama çokça da faydalı. niyetiniz ciddi ise tavsiye ederim.

    not: ilk başvurunuzda kabul edilmemeniz size kendinizi kötü hissettirmesin, çok istiyorsanız ve vaktiniz varsa birkaç kez daha deneyin derim..
557 entry daha
hesabın var mı? giriş yap