384 entry daha
  • dünya genelindeki hemen hemen tüm sinema salonlarına gönderdiği 8.500'ün üzerinde makara ile "en çok kopyası çıkarılan film" olarak guinness rekorlar kitabı'na girmiştir. dağıtıcısının* bu başarısı ilk filmin marka değeri ile birleşince the matrix reloaded, 740 milyon usd'nin üzerindeki hasılatı ile serinin en çok kazandıran filmi olmuştur. filmdeki özel efektlerin bile 100 milyon usd civarında bir rakama mal olduğunu düşününce bu hasılata "bereket versin" diyebiliriz.

    daha önce birden fazla yazarın bahsettiği gibi otoban sahnesi sinema tarihinde ders olarak okutulacak kadar özeldir. bu kısmı tamamen kişisel yorumluyorum, üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçti ama bundan daha etkileyici araç takip sahnesi hala çekilemedi.

    --- spoiler ---

    dana yalamış stayla saçları ve spandex tulumuyla streç filme sarılı mudurnu tavuğu gibi arz-ı endam eden trinity'nin ducati 996 üstünde artçısıyla ters şeritte zigzag çizerek ilerlemesi, ayrık reis morpheus'ın kılıncını cadillac escalade ext'in sol arka kapısından sokup stopundan çıkarması, kameranın tırların altından girip üstünden çıkması... off, anlayamazsınız.

    --- spoiler ---

    normalde film yapımcıları böyle bir sahne çekeceği zaman validen izin alıp çeker ama bu manyak wachowski kardeşler, almeda'daki atıl durumda bir donanma üssünde 4 km uzunluğunda bir yol inşa edip, asfaltını döküp, beton bariyerlerini dizip, çekimi de alınlarının akıyla tamamladıktan sonra yıkmışlar. hatta general motors yetkilileri yolu görünce nasıl büyülenmişlerse "ulan o kadar uğraşmışsınız, bari gerçek bir otoban gibi görünsün" dercesine 300 tane otomobil hediye etmiş. çekimlerden sonra otobanla birlikte bu otomobilleri de imha etmişler.

    otoban sahnesinden sonra en akılda kalan sahne olan neo ve 80 kişiden oluşan agent smith'lerin kavgasının çekimi ise 27 gün sürmüş. bakın, 27 günde burada iki tane eltili-görümceli, bir tane de oflu hocalı film çekilebildiğini düşünürseniz tek sahne için 27 gün uğraşmanın getireceği başarıya da, rekorlara da şaşırmazsınız. filmin sadece başındaki benzersiz "akrep tekmesi"* için carrie-anne moss tam 6 (altı) ay eğitim almış. dünya tekvando federasyonu'ndan gümüş madalya sahibi bir kişi dahil uzman eğitimciler tüm başrollere ve dublörlere 8 (sekiz) ay boyunca ders vermiş. bizim yapımlardaki yataktan bile fönlü-makyajlı kalkabilen, kameraya gözlerini belerte belerte bakıp ağlayınca kendini meryl streep sanan tiplerin aksine setteki tüm başroller çekimlerdeki performanslarından sebep yaralanmış. carrie anne-moss* hem bacağını kırmış, hem dizini incitmiş. keanu reeves* defalarca ayağını burkmuş. laurence fishburn* kolunu kırmış. hugo weaving*'in boynundaki bir disk kaymış.

    üzerine daha çok konuşulur, anlatılır ama burada sayfalar dolusu detay zaten mevcut. sözün özü, size hatırlatma olsun. seriyi başa sarıp bir daha izleyin ama bu filme geldiğinizde biraz dikkat kesilin. "terminator 2 judgment day neyse the matrix reloaded o" diyeyim, anlayın.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap