30 entry daha
  • "..tüm bu delice törenlerin mantık dışı olduğunu bir medyumdan başka kimse daha iyi bilemezdi. ancak, gezegendeki herşey için son kertede aynı mantık dışılık geçerlidir. şeylerin rastlantısal bağlantıları için herhangi bir neden yoktur ve olamaz, çünkü bizim "neden" kelimesini kullanmamız bile bir rastlantısal bağlantı düşüncesini içerir. ancak, bu temel zorluktan sakınsak bile, hume rastlantısal bağlantıların yalnızca ispatlanamaz değil, aynı zamanda düşünülemez olduğunu söyler ve hala sığ sulardayken, bir kimse neden suyun dağdan aşağı doğru akması gerektiğine ya da şekerin ağızda tatlı bir lezzet bıraktığına gerçek bir neden söylemez. bu basit sorunları açıklama girişimleri her zaman için alimce bir parlaklığa doğru ilerler ve daha ileri bir çözümlemede, her şeyin mantık dışı ve düşünülemez olduğu uzak bir kaleye doğru inzivaya çekilir.
    bir adamın kafasını keserseniz adam ölür. neden ? çünkü bu onu öldürür. asıl yanıt gerçekten de budur. anatomiye ya da fizyolojiye yapılacak bilgelik dolu geziler, yalnızca sorunun kendisinden kaçar. kalbin, yaşamsal bir organ olduğunu söylemek onun neden yaşam için gerekli bir organ olduğunu söylemek onun neden yaşam için gerekli bir organ olduğunu açıklamaz. buna rağmen, şimdiye kadar yapılan, sorgulayan her akla oynanan oyun, tam da budur. neden karanlıkta göremiyorum? çünkü ışık görmen için gereklidir. bu konudan çomak ve koni hücreleri ve optik merkezler ve göz billuru ve mercekler ve vibrasyonu ele alacak şekilde söz etmenin karmaşıklığı edwin arthwait'in can çekişen ingilizcesinin konuyu ele alış biçiminden çok da farklı değildir.
    bilgi gerçekten de deneyim ile sınırlanmıştır. doğanın kanunları, kant'ın söylediği gibi, aklımızın kanunları ve huxley'in söylediği gibi, gözlemlenen olayların genelleştirilmesidir. "
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap