3 entry daha
  • sömürgecilik, ulus devletlerin doğuşu, burjuva devrimleri, mücadele ve daha bir dolu konuya birbiriyle bağlantılı ve oldukça yerinde yanıtlar silsilesi sunmuş süper ötesi film. antiller'de portekizler tarafından tamamıyla yakılarak ele geçirilebilmiş bir ada kurgusuyla latin amarika'da kolonyalizm ve kolonyalizme karşı mücadele özetlenmiştir.
    filmde marlon brando mr. walker karakteri ile gönüllerimizi bir kez daha fethetmiştir.
    filmin "özgürlük sana veriliyorsa özgürlük değildir" ve "insan bir başkası için çalışıyorsa bunun adı işçilik olsa da köleliktir" gibi ince mesajları oldukça oturaklıdır.

    --- spoiler ---
    walker'in adayı portekiz sömürgeciliğinden kurtarıp ingiliz egemenliğine devretme çabası, bu çabasına afrika'dan getirilen zencileri katması ama siyahların değişenin yalnızca sömürgecinin ve patronun dilini idrak etmeleriyle isyanı... bununla birlikte walker'ın diğer bir ulvi görevide portekiz'in adadan kovuluşundan hemen önce şeker plantasyonu sahipleriyle yaptığı ikna konuşması sahnesi de son derce çarpıcıdır. ki walker burada fahişe ve eşi mukayese ederek, sadece canınız istediğinde kullandığınız, istemediğinde yol vererek bakımından, hastalığından kurtulabileceğiniz fahişelerin "daha ekonomik" olduğunu anlatarak patronların aklını almaktadır.

    bu nedenledir ki, zenciler köleliğin kaldırılmasına sevinemeden isyana girmişlerdir.

    filmin sonunda asilerin lideri dolares'in idamı yürek burkar...ama walker'ın dediği gibi "insanlar ölebilir ama haklarında anlatılan hikayeler asla"...

    --- spoiler ---
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap