5 entry daha
  • guzel filmdir. zamanin nasil gectigini anlamaz, kaptirir gider, karakterlerle uzulur, karakterlerle sevinir, onlarin heyecanlarini, korkularini yasarsiniz.

    --- spoiler ---

    filmin basinda baba ile kizin iliskisinin berbatligi, adamin ailesinden dislanmisligi insani rahatsiz edecek durumdaydi. kizinin dugun yemegi dustin hoffman'in oynadigi harvey karakteri icin kiziyla arasini duzeltme, ailesinin bir parcasi olmak icin "son sans"di ve hayatina bir rastlanti sonucu, sirf en dibe vurdugu anda o anda bir "sans" eseri onunla ayni mekanda olan tek kisi olmasindan dolayi girmis olan emme thompson'un oynadigi kate'nin durtuklemesi ve destegi ile bu "son sans"ini iyi degerlendirir dustin hoffman, kizini geri kazanir, kendisini "baba" olarak kabul ettirir, ailenin bir parcasi halini alir yeniden...

    ama dustin hoffman icin asil "son sans" (malum filmin adinin turkceye cevrilisi "son sans harvey" kate'nin bizzat kendisidir, son bir ask, son bir mutlu olma, hayatini sana deger veren biriyle paylasma sansidir onundeki. ve bunu icinde bir yerde, farkindadir harvey.

    bu yuzden gun boyunca bir turlu birakmaz kate'nin pesini, ilginc bir sekilde baglanmistir ona, bir turlu vazgecemez, her yere takip eder onu.

    bu yuzden kendisi ailesiyle dansa dalmisken, kate "benim isim yok burada" diye kalkip kimselere caktirmadan gitmeye kalkarken tam zamaninda fark eder ve gitmesine engel olur.

    bu yuzden hem kizi, hem eski karisi kizini gelin arabasina binip balayina gitmesi icin gecirmeye ciktigi o ayrilis sahnesinde kendisine caktirmadan kateyi isaret ederler.

    bu yuzden hastanede doktorlara binbir dil doker salsinlar onu da kate ile randevusuna yetissin diye.

    ve gene bu yuzden kate ile olan randevusunu kacirmasindan sonra kate'nin kendisine tavir yapma olayini abartmaz senaryoyu yazanlar. uzun uzun nazlanmalar, bagiris cagrislar yoktur. harvey (ve seyirci) zaten coktan katie'nin kendisi icin oneminin farkindadir ve secimini yapmistir. sira kate'nin harvey'nin kendisi icin onemini fark edip kabullenmesinde, harvey'nin de kendisi icin bir "son sans" oldugunu anlamasinda ve korkularini, endiselerini, arkasina saklandigi alisilagelmis duzenini bir kenara birakip bu son sansinin degerini bilmeli ve degerlendirmelidir.

    bu bakimdan kate harvey'in son sansi. harvey de katie icin bir son sanstir. isminin turkceye "aska son sans" olarak cevrilmesi cok da yanlis degildir ama ingilizceden duz ceviri yapilirsa asil ismi olan "son sans harvey"deki bunun hem harvey icin son sans olmasina, hem de harvey'nin kendisinin bir son sans olmasina gonderme yapan minik kelime oyununun arada kaynayip gitmesi biraz uzdu beni...

    --- spoiler ---
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap