41 entry daha
  • zorunlu askerliğin 10-20 sene içinde kalkacağını söylerken, neden kalkması gerektiğine yoğunlaşmışız. bu gereklilikler hem halk, hem de ordunun kurmay sınıfı tarafından görüleceği için kalkacaktır da denebilir tabii.

    daha önemlisi, marksvari bir tarihsel gereklilik olarak 10-20 yıl içinde bunun gerçekleşecek olması:
    i. halkın daha bilinçli olması: teknoloji, iletişim vb.
    ii.ülkelerarası serbest dolaşımın artması. yurtdışına gidip gelmemenin ya da bedelli askerlik yapanların sayısının artması.
    iii. ülkelerarası ilişkiler arttıkça, bizim ordunun şu anki hantal yapısı daha çok göze batacak.
    iv. generallerin gittikçe benzer sebeplerden bilinçlenecek ve emirleri altında profesyonel askerleri görmek isteyecek olmaları. askerlikte rütbe alma otomatik olmaktan çıkacak bir zaman, asker de bu atıl 100küsur general, binlerce albaya sahip olmaktansa, daha çekirdek, daha profesyonel bir kimliğe bürünecek.

    antitez olarak, zorunlu askerliğin kalkması yönündeki en büyük engel de şudur: türkiye'deki sistem otomatik olarak gereğinden çok miktarda subay (ki garanti meslek olarak da geçer literatürde, teğme girersiniz, suya sabuna dokunmazsanız albay olarak çıkarsınız) üretmektedir, ve bu sayıdaki subayın gerekli olabilmesi için 500bin kişilik bir ordu şarttır. olay dönüp dolaşıp sınıf kavramına mı geldi, bana mı öyle geldi?
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap