49 entry daha
  • anlasilmayan, yeni geldik biz, istemiyorlar minvaline sokulan, sozlugun formattan ve gote girmeyenden ote, ozunde icerik oldugunun bilincine varamamis olanlarin anlamadigi, ve daha otesi, anlamak istemedigi bir hakli sikayettir bu ozunde.

    bu hafta icinde yazdigim (ekşi sözlük/#17753447) entrysinde dediklerimi biraz daha acmak istiyorum musadenizle.

    eksi sozluk tabiati itibariyle, web 2.0 burada degilken, turkiye'de ozgun icerik hurriyetin seksi fotograflari icin tiklayinizdan oteye gideyemen bir doneminde yazmak ve paylasmak amaciyla ortaya cikmis, iki kisinin baskalari dahi olmaksizin cok eglendigi bir olusum olarak ortaya cikti. sene 1999. sozlugu bilen az, okuyan az, yazan daha da az.

    ssg daha microsofta ruhunu satmamis, otisabi ve cheja populer kultur ogelerini harman yapip ortaya surerken yazdiklarinin okuyanina bu denli keyif verebileceginden habersiz, huzursuz cukunun boyunu paylasiyor sozluk okuyucusuyla... delikan76 muhtesem tespitlerin altina imzasini atiyor. thug love, nick fury, feeling the blanks anirtarak gulduruyor okuyanini. sozlukte bir uyusturucu furyasi patliyor; slayorphine, michayorphine tepki ustune tepki cekiyor...

    4. nesil geliyor sonra sozluge; bir yazar patlamasi. egolar cig olup akiyor; sozlukte bir yeni gelen furyasi durmak bilmiyor... tepki cekiyor egosu cebine, kisiligine sigmayan bu kadar yazarin urettikleri. biraz sonra migferdibi alimlari peydah oluyor; 6. nesil diyoruz ismine. sozlugu siktiniz arkadas cikarimlari fersah fersah akiyor sol frame'e.

    sene gelmis 2006'ya. sozluk buyuyor; cosuyor. ssg seattle semalarindan selam ediyor. sozluk reklam almanin dibine vuruyor. deliriyoruz. "sozlugun ruhu bitti", "sattiniz olm sozlugu" diye yaziyor ciziyoruz...

    turlu cesit akim, turlu cesit tematik. sozluk her cehre degistirdiginde, o noktaya kadar eski sozlugun olusumuna katkida bulunanlar kiziyor; yaziyor; ciziyor; elestiriyor.

    ama genel anlamda, kollektif olarak baktiginizda baki kalan ne?

    icerik.

    sozlugun o noktada bile icerigi, yazilanlarin, elestirilenlerin, hatta begenilmeyenlerin icerigi okunabilir, tartisilabilir, adam gibi kaliyor.

    milletin kutsal addettigine, degerli bulduguna bilincli, art niyetli bir saldiri yok. author kadinlarda orospuluk switchi dogustan on geliyor dediginde bile, kezbanlari yerden yere vurdugunda bile yazdiklari okuyani birincil olarak sinirden kudurtmak amaci gutmuyor. (evet, oyle bir noktaya geldik ki troll addettigim authorin yarattigi icerigi savunur oldum; sen dusun otesini...)

    sene 2009 oluyor. donup bakiyorum; ortaya cikan goruntu icler acisi.

    icerik, ki 2009'a kadar sozlugu okunabilir kilan, okuyucuyu sozluge ceken, reklam gelirinin ardinda temeli olusturan o yaratici, komik, sorgulayan icerik bir anda, once bir avuc gerizekalinin, akabinde ise katlanarak artan bir kitlenin kisisel masturbasyonuna arac oluyor, bok oluyor gidiyor.

    kimse bana gelip "ya bunlar her yeni nesilde oldu, rerero" demesin. simdiye kadar hicbir yeni nesil sozlugun icerigini kendi eglencesi icin, kendi zavalli kisisel tatmini icin bilincli olarak baltalamadi. kimse sozlugu bok etmek adina son birkac aydir yazan beyinsiz surusu kadar aktif bir caba icine girmedi. buna bilincli bir caba degildir diyene de aynen yapistiririm gerizekali yaftasini, cekineni siksinler.

    bu yuzden 13 ocak 2010 bir ekşi sözlük yazarının isyanı hakli gordugum bir tepkidir.

    8 senedir eksi sozluk'te ama iyi, ama kotu yazmis, cizmis bir insan evladi olarak gordugum de eksi sozluk'un, eger ki onu alinmazsa, bir daha asla eski keyfine, ve sozlugu sozluk yapan o muhtesem icerigine kavusamayacagi yonundedir.

    tecavuzun, kutsal degerlere bu denli alelade hakaretin, irkciligin bu denli ovulerek, ve bu sekilde, sirf baskalarini rahatsiz etmek adina yuceltildigi bir ortamin el ustunde tutulacagi, ziyaretci cekecegi falan dusunuluyorsa, diyecegim sudur: (bkz: kas goz isaretiyle nah hareketi gostermek). 10 senede turkiye'de internetin onemli mihenk taslarindan biri olmus eksi sozluk yiter, gider, kimse de anlamaz ne oldu; ne bitti.

    zenci, frost majere, owencan, peder zickler, nasilbirdemokrasiistiyoruz, langoluum ve daha onlarcasi... amaclari belli; caplari belli. problem su ki, eskiden bu bilincle entry giren adam sayisi, geri kalanlara kiyasla cok daha dusuktu; illet olsak da ilgilenmeden duzgun icerikle devam ediyorduk yolumuza. okuyorduk; yaziyorduk. ama gel gor ki baskasinin keyfini yerle yeksan eyleyip kisisel tatmine kosmak yukselen deger olmus. bunu yapan yazar sayisi da almis, yurumus. boktan icerik goze batmaktan cikmis, dominant hale gelmis. sonra gelsin isyan, gelsin tepki. ya ne olacaydi?

    "aferim kocum, cok guzel dusunmussun 'meme kanserinin orospuluk baslangici oldugunu' " mu diyecektik?

    hadi len oradan.

    bunun cozumu belli: yazar olmak icin yine 10 entry sartini adam gibi geri getireceksin. icerige onem vereceksin. reklam gelirinden kisa vadede kesip, uzun vadede sozlugun devamliligini garanti edeceksin. yoksa 1-2 seneye kallavisinden gerzek dolu bir forum olur cikar burasi. ne okuyani kalir, ne adam gibi yazani.

    benden soylemesi.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap