1 entry daha
  • pek şahane arnon grünberg kitabı. kitapçıda ola ki bu kitaba rast geldiniz, arka kapağın vadettikleriyle kapağın korkunçluğu arasında bir seçim yapmanız gerekecek. arka kapak yazısına güvenin. çünkü tirza arka kapak yazısının hakkını veren kitaplardan.

    belki spoiler sayılabilir:

    kızının büyük mezuniyet partisi için suşi ve saşimi yapan jörgen hofmeester, pirinç topaklarını sıkarken partide nasıl ömrünü harcamamış görüntüsü vereceğini düşünür. yapacağı servislerle konuklarını aç bırakmayacak, afrika yolcusu kızının seyahati hakkında bilgi verecek, yalnızlara arkadaşlık olacak, dans edecek ve bunları öyle bir şekilde yapacaktır ki kimse kendisinde kusur bulamayacaktır. hatta kızının gitmesiyle iyice boşalacak olan, kendisi için kimliği yerine geçen evini satıp yıllar önce yarım bıraktığı edebi çalışmalarına dönmek için doğu avrupa'ya taşınmayı bile aklından geçirir. o kusursuz suşinin peşindeyken ve kendini bekleyen değişim için korkuya kapılmamaya karar vermişken, mutfağa varlığına hala alışmadığı karısı girer ve jörgen'in saplantıları, korkuları, kontrol altına almakta zorlandığı şiddeti ortaya çıkar.

    böyle özetleyince her şey bir anda olup bitmiş hissine kapılmak mümkün ama aslında öyle değil. elimizin altında sayfa sayfa tanıdığımız bir karakter var: jörgen hofmeester. jörgen basitçe , küçük kızı tirza'ya saplantılı, onun için yaşayan, tirza'nın her şeyi yapabileceğine ve ne nefret ettiği karısına ne onu hayal kırıklığına uğratan büyük kızı ibi'ye benzediğine inanan biri olarak tanımlanabilir. kitabın adı da anlatılan jörgen'in hayatı olmasına ve kimi zaman jörgen'in anlatıcı olmasına rağmen tam da bu yüzden tirza'dır.

    kitabı başarılı yapan özellik, her sayfayla derinleşen, farklılaşan, heyecanlandıran ve şaşırtan bir hikaye örgüsüne sahip olması. yalnız arka kapakta sözü edilen sürpriz beklentisiyle okunmazsa daha çok keyif alınabilir kitaptan. * detaylı ve bol spoilerlı bir inceleme içinse şuraya bakabilirsiniz. buraya kopyalayınca çok uzun görünüyor, yoksa her entrymin altına blog linki vermek gibi bir düşüncem yok, müsterih olunuz.

    *grapes of butcher uktesiydi, doldu.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap