10 entry daha
  • çok gerçekçi ve bu nedenle dönemi için çok cüretkar bir film. aslında bugün için bile öyle sayılabilir. üstelik sağlam bir adalet sistemi eleştirisi. mahkeme filmleri konusunda witness for the prosecution ile yarışabilir. ama ikisinin plot'u çok farklı. sanırım sorguladığı temel değerler açısından 12 angry men ile aynı kulvara koymak daha mantıklı.

    oyuncular açısından tam yıldız geçidi (ben gazzara, lee remick, georg c. scott) ama james stewart kesinlikle karakterin yaşadığı dönüşümleri aktarırken oyunculuk dersi veriyor.

    film, bir askerin karısına tecavüz edilmesinin ardından ona tecavüz edeni öldürmesi üzerine kurulu. muhafazakar bir amerikan kasabasındayız, don lafını duyunca utanan bir hakim ve jürimiz var, askerin avukatı sıradan ve tecrübesiz bir taşra avukatı üstelik akşamları piyanosuyla müzik yapıp alkolik kankasıyla takılmaktan ve gündüzleri de balık tutmaktan hoşlanan tembelliği sanat haline getirmiş biri, tecavüz kurbanı ortam için fazlasıyla hafifmeşrep kaçan ve bu nedenle tecavüz iddiaları dahi çürütülmeye çalışılan güzel ve seksi bir kadın, maktul ise bir yandan kore'de savaşmış bir kahraman öte yandan kahramanlığı ve madalyaları savcı tarafından öldürmeye aşina olmakla eş tutuluyor. tüm karakterler çok katmanlı, hiç biri en başta yapıştırdığımız şablonların içine sığmıyor çünkü başa dönersek film çok gerçekçi, yani siyah beyaz yok, herkes gri tonlarda. filmde tek bir ideal karakter yok. işin aslı yargılama bile idealize edilebilecek durumda değil.

    --- spoiler ---
    kadın gerçekten tecavüze uğradı mı? kocası gerçekten cinnet geçirip mi öldürdü yoksa aklı başındayken soğukkanlılıkla mı öldürdü? film kesin cevapları vermiyor (tabi büyük ihtimalle final yüzünden gayet taammüden cinayet olduğunu düşünüyoruz) zaten cevapların önemi yok çünkü önemli olan adalet sisteminin olayları nasıl sonuçlandırdığı.
    --- spoiler ---

    uzun bir film ama özellikle mahkemedeki çapraz sorgu sahneleri çok zekice yazılıp güzel oynanmış, bu yüzden zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor.

    hamiş:müzikler bizatihi duke ellington tarafından yapılmış ve filmin ana karakterlerinden biri gibi.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap