19 entry daha
  • aslında roma imparatorluğunun çöküşünden sonra batı avrupanın askeri tarihini şekillendirmiştir. haçlı seferlerinin tamamına yakınında haçlı ordunun ağırlığını fransız şovalyeleri çekiyordu. templar, saint jean gibi dini-askeri şövalye tarikatlarının da çoğu fransızdı ve tarikatların büyük üstadları genelde fransızdı.

    zaman zaman çok küçük düşürücü yenilgileri de barındırır. yüzyıl savaşlarının en önemli 3 meydan savaşı olan crecy, poitiers ve agincourtta fransızlar ingilizlere göre 4-5 misli kalabalıktı. ama fransız ordusu genelde macera için şan şöhret ganimet için savaşa katılan disiplinsiz fransız şovalyelerinden ve italyan paralı askerlerden oluştuğu için çok disiplinli olan, mükemmel okçulara sahip (bkz: longbowman) sayıca az olmasına rağmen milli bilinci oluşmaya başlamış ingilizler karşısında rezil olmuştur. ama sonuçta yüzyıl savaşları fransanın ingiltereyi yenmesiyle ve birliğini kurmasıyla sonuçlandı.

    çok kritik savaşlarda çok ağır yenilgileri olsa da belki de gelmiş geçmiş en büyük komutanı ve askeri dehayı * çıkartmış bir tarihtir aynı zamanda. napolyonun fetihleri ve başarıları da hitler almanyasından daha fazla ve daha uzun ömürlüdür. en azından nazi almanyasının yaklaşamadığı moskovayı almışlardır.
hesabın var mı? giriş yap