39 entry daha
  • bu saldırının gerçekleşeceğini, -bazı komplo teorisyenlerinin dediği gibi- ya amerika önceden biliyordu ve önlem almadı, gambit yaptı; ya da japonlar amerikalılar'ı çok fena uyuttu, faka bastırdı. bana ikinci seçenek daha yakın geliyor, şöyle ki;

    tokyo'daki abd ataşesi, baskından bir gün evvel washington'a gönderdiği raporda, japonya'nın bir saldırıda bulunacağını sanmadığını(aslında bir saldırı bekleniyor demek ki), çünkü japon donanmasının esas üssü olan jakasuka'da demirli bulunduğunu, japon denizcilerinin tokyo sokaklarında kalabalık gruplar halinde dolaşmasının bunu kanıtladığını bildirir. halbuki, amerikan ataşesi mezkur raporu yazdığı esnada, japon donanması pearl harbor'a doğru yol almaktadır. tokyo sokaklarını doldurdukları yazılan denizciler ise bahriyeli değil, amerikalılar'ı aldatmak için denizci üniforması giydirilmiş piyadelerdir. ayrıyeten japonlar, donanmanın hawai gibi sıcak bir adaya gideceğini saklamak gayesiyle denizcilere palto ve kışlık elbise aldırmıştır. bir başka japon oyunu da harekattan bir ay önce senaryoya koyulur. 30 kasım'da alınan baskın kararından sonra, amerikan haber alma servisini yanıltmak için savaş ve çıkarma gemilerinden oluşan bir japon filosu siyam körfezi'ne gönderilir. bir de şu japonlar'ın mini denizaltı olayı var. bunlar filodaki büyük gemiler tarafından pearl harbor'un yaklaşık 100 mil açığına kadar taşınıp, denize indirilirler.

    sonuç itibariyle ve bence, ortada bir danışıklı dövüş değil de japonlar'ın oya gibi ilmek ilmek ördüğü bir plan ve taarruz var gibi. kesin olan şeyse bu saldırı da amerika kestaneyi çok fena çizdirmiştir. tabi sonra bunun acısını katmer katmer çıkarmıştır, o ayrı.
121 entry daha
hesabın var mı? giriş yap