21 entry daha
  • italyan politikaci enrico mattei'nin 1970 lere kadar dunya petrol endustrisini yonlendirren 7 buyuk petrol firmasi icin kullandigi tabirdir. bu sirketler;

    (bkz: anglo-persian oil company) sonra bp oldu.
    (bkz: gulf oil)
    (bkz: royal dutch shell)
    (bkz: chevron)
    (bkz: exxon) sonradan mobil oldu.
    (bkz: socony) onu da mobil satin aldi.
    (bkz: texaco) 2001 yilinda chevron tarafindan satin alindi.

    bu sirketlerden gunumuzda hala yasayanalari ise bp, chevron, exxonmobil ve royal dutch shell, mattei'nin neden bu tanimi kulladigina gelirsek; 1940 lardan sonra bu buyuk 7 sirket dunya petrol uretiminin yuzde 83 un den daha fazlasini saglayan bir kartel olusturmuslardi, birbirleriyle surekli rekabet halinde olan bu sirketler, birbirlerine karsi atip tutuyor ama soz konusu bunlardan baska bir sirketin yukselisi oldugunda birleserek o sirketi baltaliyorlardi. bu sirketlere daha sonradan opec ulkeleri bir dur diyebildi.

    olayin italyanlarla ilgili kismi ise, agip isimli italyan petrol sirketi buyumeye calistiginda yani 3.dunya ulkelerinde petrol arama cikarma faaliyetlerina baslamak istediginde surekli bu yedi sirketin cirkefligine maruz kaliyordu.bu terim daha sonralardan petrol endustrisi icin ciddi bir kullanima ulasti ve major sirketler icin surekli bu terim kullanilir oldu. financal times in son yayinladigi seven sisters baslikli tablosuna gore 2000 lerin cartelleri ise (oecd ulkesi olmayanlardan)

    (bkz: china national petroleum corporation)
    (bkz: gazprom)
    (bkz: national iranian oil company)
    (bkz: petrobras)
    (bkz: pdvsa)
    (bkz: petronas)
    (bkz: saudi aramco)
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap