20 entry daha
  • bir kısım kafası karışmış fıkıh aliminin bu şekilde fetvalar veriyor olması, islam dininin zombilere bakış açısını yansıtmaz. bu iyi niyetli fekat cahil arkadaşlarımız, zombi öldürmenin, o adını bile anmak istemediğim adamın iktidarı döneminde yasaklandığını, nasıl ki aynı dönemlerde camilerde zorla türkçe ezan oklutulmuşsa, bu islam geleneğinin de aynı şekilde yok edilmeye çalışıldığını bilmezler. oysa o döneme kadar anadolu'da zombi öldürmek ve hayır amacı ile etini dağıtmak gayet sık rastlanan, hatta osmanlı tarafından fazlasıyla teşvik edilen bir gelenekti. bilhassa eflak-boğdan ellerinin zaptından sonra anadolu'ya yayılan bu adete, iftar sofralarından düğün yemeklerine kadar çok geniş bir alanda başvurulur, sahip çıkılır idi. özellikle sancaklarda, kandil geceleri vesilesi ile padişah efendimizin selamati adına zombi kesilir, eti fakir fukaraya dağıtılır idi. ulu hakan abdülhamit han efendimiz'in cuma namazlarından sonra istanbul'un belli başlı noktalarında bizzat zombi kestirdiği bilinir. zenginlerin adak adama ritüelleri arasında da sık rastlanırdı misal. evliya çelebi, seyahatnamesinde kayseri kalesi için "bin tane zombi besleyecek zindanları, günde yüz tane kesip dağıtacak kesimhaneleri vardır" der. afedersiniz, inönü döneminde camilerde okutulan hutbelerle bunun önü kesilmek istenmiş ama anadolu insanı yine de değerlerini korumayı bilerek günümüze kadar yaşatmıştır zombi öldürme geleneğini.

    burada mekruh olan unsurlar, zombi'nin yenmesi hususundadır. eğer zombi, zombi olmazdan evvel bir müslüman olarak vefat etmiş, tercihen islami usullere göre yıkanmış ve kat'i suretle cenaze namazı kılınarak gömülmüş ise eti yenebilir. kadın zombi'nin ise, gömülme usulleri esası ile mezarından çıktığı anda tesettüre uygun olmayacağından mütevellit eti yenmez mekruhtur. gayrimüslim zombilerin etini yemek de mekruhtur. her kim olursa olsun, gömülmemiş, cenaze namazı kılınmamış zombilerin etini yemek de mekruhtur. şehadete ermiş er kişi zombi yemek ise kat'i suretle haramdır, bu zombiyi öldürmek de günahtır. görüldüğü takdirde fazla yaklaşmamak, kendi haline bırakmak gerekir. eskiden anadolu illerinde bu tür zombilerin eli kolu bağlanır, cami medrese gibi yerlerde bakılırlardı. akil-baliğ olmayan zombiyi yemek de mekruhtur. ölmeden önce kelime-i şehadet getirerek müslüman olmuş, ancak sünnet olmamış er kişi zombinin de yenmesi haşa öyledir.

    ancak, eğer ki cihat ilan edimiş ve savaş durumu hasıl olmuş ise, yukarıdaki şartlara bağlı kalmadan herhangi bir zombinin etini yemek, suyuna çorba pişirmek mekruh değildir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap