32 entry daha
  • reklamının yapılmasının fiilen yasak olduğu halde ilaç firmalarının yıllık 60-70 milyar dolarlık pazarlama bütçelerini nasıl harcadıkları.. nike firmasının 2000 yılında 78.2 milyon dolar, pepsi'nin 125 milyon dolar ve merck adındaki ilaç firmasının ise ölümcul yan etkilerinden dolayı piyasadan kaldırdığı ilaç için 160 milyon dolar reklam bütçesi ayırması.. hastalık reklamı yapılarak ilaç satışı yapılması.. saçın mı dökülüyor doktora koş! saç dökülmesinin sosyal hayattaki, iş performansındaki etkisi ve ikili ilişkilerdeki özgüven eksikliğinin yan etkilerine dair dizi dizi sunum yapılması; ırsı, doğal bir süreci hastalık yapmak -çeşitli hastalıklardan dolayı dökülen saçlardan söz etmediğimiz anlaşılmıştır sanırım-.. ilaç endüstrisinden kaynaklanan ilaç israfı -evlerdeki lüzumsuz ilaç depoları, kullanım hatalarından kaynaklı gereksiz ilaç kullanımı vb-.. ucuz ilaç/pahalı ilaç.. yeni ilaçların dayanılmaz cazibesi.. ilaç firmalarının fino'su olan doktorların elinde hasta olmamak için, hastalanmadan önce üç maymunu seyretmeli!.

    "doktorlar ilaç firmalarının fino'su olmamalı".. bu sözler tıp dergisi british medical journal'de yer alan bir yazının başlığı.. fizyoloji ve biyofizik bölümü öğretim üyesi adriane fugh-berman tarafından kaleme alınmış. alıntı, prof. dr. ahmet rasim küçükusta'nın biri bizi hasta ediyor kitabından.

    "ilaç firmaları kendi mefaatleri söz konusu değilse, hekimleri bilgilendirmeye yönelik tıbbi toplantılara asla ilgi duymazlar. firma temsilcileri, kendileri ile işbirliği yapanlara, ilaçlarının pazar paylarını arttıranlara ve konferansları ilaç satışlarını arttırıcı nitelikte olanlara iyi davramak için maaş alırlar.
    doktorlar diyet veya egzersizin yararları veya tıp ve ilaç firmalarının ilişkileri gibi ilaç dışı konuları konuşmak isteyinceye kadar ilaç endüstrisi cömert ve nazik amca rolünü oynar. ilaç satışlarının azalmasına yol açabilecek konuların konuşulması kesinlikle yasaktır.
    bu tür eğitim toplantıları için ilaç firmalarına bağımlı olacak olursak, o zaman bu kurslar, konferanslar onların kontrolü altına girer. bu kontrol herhangi bir sözleşmeye tabii değildir; psikolojik manipülasyonlarla yürütülür.
    tıp bu 'yumuşak başlılığından' ve 'kurumsal tasmasından' kurtulmalıdır. ilaç endüstrisinin fino'ları olmayalım. hoşnut bir şekilde efendimizin kucağında oturmayalım."

    (bkz: büyük ilaç firmalarının hindistan'daki deneyleri)
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap