5 entry daha
  • ikiye ayrılır efenim.

    bir tanesi, türkiye cumhuriyeti vatandaşı olup da, tsk namına kuzey kıbrıs'ta bulunan birliklerde askerlik yapmaktır, ada tazminatı gibi ufak tefek şeyler dışında pek bir farkı yoktur. şanslıysanız 3 haftada bir çarşı iznine kavuşursunuz, onda da internet cafelerde vakit öldürürsünüz.

    öbürü ise kktc vatandaşlarının yapmış olduğu, güvenlik kuvvetleri komutanlığı bünyesinde yapılan askerliktir ve 15 ay uzun dönem, üniversite mezunlarının yaptığı 5.5 ay kısa dönem, 12 ay asteğmen ve yurtdışında ikamet eden kıbrıslılar için bedelli gibi 4 dala ayrılır.

    asteğmenlik haricinde verilen acemilik eğitimi mağusa'daki gülseren kışlasında yapılmakta olup, kat be kat türkiye'dekinden daha rahattır, önce ailelere kışlalar gezdirilir, isteyen aileler tabldot yemek yer, kalacak yerler gösterilir falan filan. askerlere de pek dokunulumaz yani, yat kat sürün en fazla. buradaki eğitimin ardından, kıbrıs'ın çeşitli yerlerine gönderilir askerler ve 3-5 nöbetleri başlar.

    asteğmenlik eğitimi ise ilk 3 ay, istanbul'daki tuzla piyade okulu'nda yapılmaktadır ve 4 yıllık subay eğitiminin 3 aya sıkıştırılmış halidir. yine anlatılanlara göre, sırf "ulan siz orada kebap yapıyorsunuz, nöbetinizi biz tutuyoruz ibneler" nidaları ile asteğmen adaylarına analarından emdikleri sütler burunlarından getirliyor olduğu rivayet olunur.

    3 aydan sonra kıbrıs'ta, muhtemelen güzel bir karakola komutan olarak atanabilir, sabah 9 akşam 5 mesaisine başlayarak 1800 lira maaş alınabilir. kısa dönemler ise aynı rahatlığı çavuş statüsünde yaşar ve nispeten daha az (600 lira) maaşla görevlerini icra ederler.

    en büyük avantajı ise haftasonu izinleri, akşam izinleri, telefon serbestisi gibi rahatlıklardır. insan kendini bir nevi izci kampında zanneder.

    bir de bu yukarıda anlatılanların haricinde bm askeri olmak vardır, o ayrı bi konu lakin.
123 entry daha
hesabın var mı? giriş yap