1 entry daha
  • izleyeli daha 24 saat olmadı, izlediğimi az önce youtube'da şempanzeli bir videoya denk geldim de hatırladım. hatırlamışken bir de sözlüğe girip bakayım ne yazmışlar dedim.
    belgeseli teknik olarak ele aldığımda geçer notu alıyor benden; kayan yazılar, kişiler arası geçişler filan başarılıydı. lakin bu project nim adlı deneyin tam anlamıyla bir "failure" olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabii. "insan nedir" gibi temel ve mühim bir soruya cevap aradığını iddia eden bu deney (ve dolayısıyla belgesel) ikinci yarısından itibaren tamamen başka bir yöne sapıyor. bir hayvan, işaret dili öğretilip kendisiyle iletişim kurulması sağlanarak "insan"a ne kadar yakınsatılır bunu merak ederken, belgeseli izlerken verilen mesajlar dolayısıyla (fondan verilen müzik de cabası) bir görüyoruz ki, deney sürecinde insan hayvana yakınsatılmış meğer. daha başında herbert terrace yaklaşık otuz saniye içerisinde deney projesini açıklayabildiğinde* bırakmalıydım belki izlemeyi de, kayıt gereği kısa tutmuşlardır dedim, plansız, programsız deneye mi başlanır canım dedim.
    böyle mühim bir soruyu soran bir deneye bu denli iyi hazırlanmamış başlanırsa, ilerledikçe konunun hayvan haklarına kayması da önlenemez tabii, ama bu mevzu burada bitse keşke. madem konu oraya kaydı, orada bırakın bari. başladığınızdan çok farklı bir yöne sapmışken, başlangıçtaki sorunuza oradaki sapmış halinizle yanıt vermeye kalkışmayın.
    sonuç, şahsım adına hayalkırıklığı. yine de, çıkaracağınız sonuçlara (dolayısıyla kendinize) güveniyorsanız izleyin tabii. aslında pek de boşa gitti sayılmaz o 93 dakika.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap