330 entry daha
  • bunu izlerken kapitalizm güzellemesini bir tek ben mi görüyorum diyorum kendime, öyle bir çizgifilm. ya da ben öyle, gelişine bi insanım da bugüne kadar haberim yokmuş. yıllarca ezber edene kadar şirinler izlemiş, ama şirin babadan komünizme dair bir şey çıkaracağına adamcağızı bir mahalle muhtarı, bir encümen azası, tgrt yayın akışında göze çarpabilecek bir türkiye gazetesi reklamı amcası gibi algılamış olan ben, spongebob'da bir kapitalizm alegorisi görüyor, gördüğüme de kahrediyorum bir yandan. gerçi ben çizgi dünyayla siyaset bilimi arasında bilinçaltından altından bağlar kurmaktayım bu aralar ama (bkz: #26613809), burada kapitalizm güzellemesi var yahu. spongebob'ın o şuursuz mutluluğu aslında sarı ve delik beyinlerimize yapılan bir gönderme (yuh).

    mr.krabs mesela, artı değer/surplus value sağlamak için spongebob'ı karın tokluğuna, üç kuruşa çalıştırmıyor mu? bi sigortası var mı garibin? ha?

    spongebob ızgarasına, maşasına, ürettiği köftelere, kendine ve bikini bottom'ın geri kalanına yabancılaşmış bir biçare, bir sistem mağduru değil mi?

    peki spongebob içinde bulunduğu koşulların ve yapının farkında olmayan, ağzı açık bir lümpen proleterya değil de nedir?

    squidward mesela, her gün gırtlağına çökmek istediğiniz yavşak ve rekabetçi iş arkadaşınıza benzemiyor mu? benziyor diyorsanız, siz de bir süngerbobsunuz, karepantolonsunuz. birleşin!
222 entry daha
hesabın var mı? giriş yap