14 entry daha
  • her format sonrası kurmaktan bıkmadığım, kurmayınca özlediğim oyun. ekran kartımın dandikliğinden mütevellit siege savaşlarını oynayamasam da meydan ve deniz savaşlarına akıp gidiyorum.

    oynanabilen beş devlet (france, great britain, austuria, prussia, russia) kendi içlerinde avantajlara ve dezavantajlara sahipler. dönemin şartları mı düşünülmüş bilmiyorum ama vh'de austuria ile oynamak tam bir ölüm. gelin size evi gezdireyim:

    fransa:
    oyunun var olmasının sebebi olan ülke. başlangıçta iki adet üniversitesi olması, bilimde çatır çatır ilerletip askeri teknolojide bizi düşmandan bir adımda önde götürüyor. güneyden ve batıdan gelen tehlike yok diye doğuya yardırmak iyi hoş yalnız britanya rennes'e asker çıkaracağı için paris'te kuvvet tutmak yararlı olur. kara savaşlarında avusturya ve britanya'ya karşı acayip üstün durumdadır. osmanlı'yı da yanınıza alabilirseniz (ki osmanlı seçtiğiniz bloğun tam karşısında yer alır her zaman) rusya'yı bir süre oyalayabilirsiniz.

    büyük britanya:
    ingiliz kanalının kontrolünü elinizde tutmanız gerekiyor. bunun için de başlarda tek orduyla yetinip donanma kasmak akıllıca olacaktır. amirallerin bol yıldızı avantaj ama cebelitarık'ın kontrolünü başta önemsememek gerekiyor. ispanya orayı alırsa alsın, ilerde başına balyoz gibi inen britanya'yı bulacak. şehir sayısı az olduğu için vergi gelirleriyle büyümek zor. neden bilmiyorum ama ilk saldırıyı rennes'e yapıp orayı özgürleştirirseniz fransa oraya saldırmıyor, aksine orayla ticari anlaşma yapıyor ve devamındaki çıkartmayı da bordeaux'a yapıp doğuya doğru leblebi gibi fetihler yaparsanız fransa ses çıkarmıyor. bu hareket ispanya'yı yok etmek için gereklidir lüzumdur vesiledir vesvesedir.

    avusturya:
    idare etmesi yukarda da belirttiğim gibi en zor olanı. gerek şehirlerdeki düşük gelir düzeyinin memnuniyetsizliği olsun, gerekse maddi anlamda yaşanan buhran olsun bizi her zaman zor durumda bırakır. fransa'ya saldırayım diye güneydoğu'da asker bırakmamazlık yapmayın zira osmanlı saldırıyor. mendebur kralı yüzünden de her ülkeyle ilişkilerde pürüz çıkabiliyor. bunla oyunun sonunu göremedim daha.

    prusya:
    başlarda savaşsız ortam sayesinde saksonya'yı yıkıp gücümüze güç katabiliriz. zaten fransa'nın eline geçecek, onun yerine bırakın biz alalım orayı. hessenle iyi geçinip batıya doğru akıp gidersek bir sorun olmaz düşüncesindeyim. avusturya ile oynamaktan kolay, rusya'dan zor.

    rusya:
    uzakta, ıssız ve dingin. ilk almamız gereken yeri müttefik isveç'in topraklarında. bence savaşla değil, diplomasiyle alın. gerekirse tüm hazineyi verin öyle alın. isveç'e savaş açınca müttefikleriniz de size savaş açabiliyor ki britanya'nın petersburg'a asker çıkarmışlığı bile oldu bu yüzden. fransa kapınıza dayanmadan osmanlı'yı bitirmek gerekiyor ki bu sizi hem bilimde hem ekonomide güçlü yapacaktır.

    ayrıca artillery muazzam bir caydırıcı güce sahip. üzerine yürüyen üç birim piyadeyi hiçbir piyade ve süvari yardımı olmaksızın caydırıp savaşı kazandırmıştı. ne günlerdi be.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap